Новини

Стресът води до затъпяване

При продължително състояние на тревожност паметта атрофира

Стресът е вреден за мозъка, той води до намаляване на паметта и дори до затъпяване.
Стресът е вреден за мозъка, той води до намаляване на паметта и дори до затъпяване.

Стресът е вреден за мозъка, той води до намаляване на паметта и дори до затъпяване. До този извод са стигнали водещи учени след продължителни наблюдения.
Предположението, че хормоните влияят на мозъка, дава тласък на поредица нови изследвания, съобщава umopitanie.ru. Учените отдавна са разбрали, че хормоните допринасят за развитието на хипокампа, важна част от мозъка, която е отговорна за съхранението на информацията и за способността на човека да учи. Едва наскоро обаче те са доказали, че естрогенът и хормоните на стреса, вкл. кортизолът, помагат за оформянето на мозъка. От една страната това е добре, от друга – лошо.
Изследователите твърдят, че хормоните на стреса в дългосрочен план са вредни за мозъка. Не само защото стресът може да доведе до чувство на дискомфорт, тревожност, депресия и умора. Стресът може да промени самата структура и функционирането на клетките на мозъка.
„В резултат може да се стигне до умствено разстройство”- смята авторитетният учен, невролог и психиатър, д-р Ричард Рестак от Института по медицина и здраве на университета „Джордж Вашингтон”. Той обяснява, че при стрес организмът отговаря с повишено производство на кортистероиди и адреналин, които мобилизират тялото да се бори с опасността. Образно казано, таква реакция наподобява рева на лъва в джунглата. Краткият стрес може да бъде полезен за мозъка. Ако например ви предстои изпит, стресът, който изпитвате, провокира отдленянето на адреналин, който подпомага подобряването на паметта.

Изследователите твърдят, че хормоните на стреса в дългосрочен план са вредни за мозъка.
Изследователите твърдят, че хормоните на стреса в дългосрочен план са вредни за мозъка.

Но продължителният стрес, причинен от недоволство от работата, задръствания, финансови проблеми и други подобни, действа депресиращо на мозъка и унищожава важни невронни връзки, следствие на което се сгига до намаляване на способноста да помним. Работата е в това, че хроничният стрес води до компресиране на хипокампа- центъра на паметта в мозъка.
Опитите върху животни, които известният професор по неврология в Станфордския университет Роберт Саполский прави , са показали, че оставането две седмици в състояние на стрес с повишени нива на глюкокортикоид в организма, предизвиква свиване на дентритите, което влошава предаването на сигналите. Оказва се, че при намаляване на нивото на глюкокортикоида, дентритите приемат първоначалната си форма.
При продължително състояние на стрес обаче, когато глюкокортикоидът остава постоянно висок, се стига да смърт на нервните клетки, отговорни за паметта. „Това състояние, при което невроните умират, науката нарича парализа или инсулт”- казва видният учен невролог д-р Брюс Мак-Ивен от Рокфелер институт.
При деградацията на нервните клетки пряко се повлиява способността ни да помним. Колкото невронните връзки са по-малко, толкова по-трудно можем да обменяме информация, да усвояваме нови знания.
Освен това стресът води до образуване на химически съединения- свободни радикали, които предизвикват атрофия на мозъчките клетки и тяхната смърт.
Затова е толкова важно да се стремим да избягваме стреса, поне онези неприятни състояния, които зависят от нас и които бихме могли да управляваме.

Превод от руски: Адриана Йорданова

Общо
Стресът води до затъпяване
Заглавие
Стресът води до затъпяване
Описание
При продължително състояние на тревожност паметта атрофира
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker