НовиниХранене и спорт

Връзката между нашия мозък и храненето

Високите нива на глюкоза увреждат клетките на тялото

Има връзка между нашия мозък и храненето ни.
Има връзка между нашия мозък и храненето ни.

Какво трябва да знаем за връзката между нашия мозък и храненето, за да се радваме на добра памет и мозъчно здраве? На първо място, че нашият мозък се храни с глюкоза.
Той предствалява само 2% от нашето тяло, но консумира 20 % от калориите, които поемаме. Поглъща 70 % от глюкозата, която произвежда черният дроб. Особено чувствителни към промените в нивата на глюкозата са онези зони на мозъка, които са свръзани с мисленето и познавателните ни способности. Тези, които управляват основните ни жизнени функции, по-малко се влияят. Затова например ако се понижи рязко нивото на глюкозата в кръвта, мисленето се замъглява, но ритъмът на дишане не се променя.
Твърде високите нива на глюкоза бавно, но сигурно увреждат клетките на тялото, в т.ч. и мозъчните.
Научни проучвания са показали, че способността на организма да регулира нивото на глюкозата, помага за регенерацията на мозъчната тъкан. Мозъкът всъщност се нуждае от балансирана храна и оптимални порции, нито много големи, нито малки. Впрочем, както казват древните: Ne quid nimis, т.е. нищо над мярката. Затова за добрата работа на нашия билогичен компютър диетолозите препоръчват да се яде по малко, но често. Установено е, че мозъкът работи най-добре, когато в кръвта циркулират 25 гр. глюкоза, колкото се съдържа в един банан.
Употребявайте храни с нисък гликемичен индекс!

Ne quid nimis, т.е. нищо над мярката.
Ne quid nimis, т.е. нищо над мярката.

Гликемичният индекс определя нивото на глюкозата, която храните отделят в в кръвта. Тестените изделия, дори когато не са сладки, имат висок гликемичен индекс, докато морковите – нисък. Въглехидратите в храните с нисък гликемичен индеск се разграждат до глюкоза по-бавно и затова тази храна по-добре задоволява глада. Процесът може да се забави, ако с храните, богати на въглехидрати, се употребяват мазнини и протеини. Всичко, което забавя храносмилането и усвояването на глюкозата, има нисък индекс. Размер на частиците – грубите брашна, разтворимата глюкоза в различни плодове, зелунчуци, бобови растения, обвивки на растенията, киселината в плодове, в мариновани продукти, оцет забавят храносмилането. Мазнините забавят храносмиланрятето и понижават гликемичния индекс. Но винаги трябва да се помни, че
хидрогенизираните мазнини, наричани още трансмазнини, са вредни дори в минималки количества. Молекулата им е стабилна, те не могат да се разтворят в огранизма и се отлагат по стените на кръвоносните съдове. Резултатът е: увреждане на сърдечно-съдовата система, а от там и на мозъка. Затова в последно време дори у нас еколози надигнаха глава срещу консумацията на трансмазнини и поискаха поне маргаринът да се забрани.
Белият хляб е с висок глекемичен индекс и бързо въглехидратите се превъръщата в глюкоза, но ако към него добавим месо… това ще стане по-равномерно. Ако добавим и няколко капки зехтин, тогава мозъкът ще има ефективно „гориво”! Както се вижда мазнини- да, но не и хидрогенизирани. Само ненаситени или наситени. Наситените мазнини също не се препоръчват в големи количества, тъй като нарушват когнитивните спобности и повишават риска от инсулт, но са за предпочитане пред хидроенизираните. Ако тези мазнини доминират на трапезата ни, специиластите са доказали, че те най-често увреждат хипокампа- тази част на мозъка, която отговаря за паметта. За мозъка е най-добре да се ползват ненаситени мазнини. От друга страна твърде ниското ниво на холестерол се свръзва с прояви на агресия, депресия и асоциално поведение.
Храната действа по различен начин на хората- зависи от характера, телосложението и навиците. Хората, които редовно не си дояждзат, претоварват се или пропускат хранения, стават по-чувствителни към намаляване на нивото на глюкозата, а в последствие към всяко нейно колебание.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker