Новини

Сладък пелин – билка, която помага при тумори

Още лековити растения, които можем да берем през ваканцията

Сладък пелин - билката атакува само болните клетки, без да уврежда здравите.
Сладкият пелин има наситено зелени и назъбени листа. Той привлича вниманието на учените с антираковите си свойства.

Обещахме ви, че ще продължим темата за билките, които през юли и август можем да берем, докато прекарваме ваканцията си в планината или на село. Те, разбира се, са много повече от тези, с които сега ще ви запознаем, но ние сме подбрали онези, които най-лесно се разпознават и са най-популярни. Като начало ще започнем с една уникална и много разпространена билка, която унищожава тумори.
Пелинът е широко известна билка, която се бере по време на цъфтежа през юли и август. Съществуват много видове пелин, но най- използваните за лечебни цели са обикновеният бял пелин, черният и сладкият пелин.
Белият пелин е сребристо растение, чиито листа с бели мъхести власинки. Той може да се открие у нас в равнината и в предпланината. Използват се неговите жълти цветчета и листата. Билката се използва при безсъние, бяло течение, болезнена менструация и при нередовен цикъл, гастрит, липса на апетит, подагра, анемия, пърхот, екземи и ревматизъм.
Сладкият пелин има наситено зелени и назъбени листа. Той привлича вниманието на учените с антираковите си свойства. Особено ефективен е, когато се комбинира с желязо и за тумори на млечната жлеза. Според изследванията билката атакува само болните клетки, без да уврежда здравите.
Черният или див пелин има наситени зелени, а понякога и червеникави листа, наситен аромат. Расте на места до 1200 метра надморска височина. Той има високо съдържание на етерични масла и горчив вкус. В древността билката се използвала против гърчове и за предизвикване на аборт. С дивия пелин трябва да се внимава, защото може да доведе до интоксикация.
Чай от пелин се препоръчва при гастрит и язва, без висока киселинност. В 600 мл. вода се запарват две лъжи от билката. Количеството се пие на три пъти през деня преди храна.
Обикновено пелинът се използва в комбинация с други билки за лечение на различни състояния. Той се използва и за бързо отслабване. В този случай се прави отваря от билката, като на ден от нея се пият по 120 мл, разпределени на 3 до 4 приема след храна. Преди хранене пелинът засилва апетита, а след храна – метаболизма.
Пелинът се използвал в миналото за приготвяне на абсент, и за приготвяне на вермут. Както е известно, у нас широко е разпространена употребата на вино с пелин.
Червеният кантарион се бере от юни та чак до септември. Той е идеален при проблеми с храносмилателната система. От една страна възбужда апетита, но от друга подобрява храносмилането, като стимулира отделянето на жлъчен и панкреатичен сок и гони газовете. Народната медицина го използва при проблеми с черния дроб, при диабет, чревни паразити. При треска понижава температурата. Външно се прилага при бавно заздравяващи рани.
От червения кантарион се приготвя запарка (1 чаена лъжичка от билката се залива с 200 мл кипяща вода), която се изпива на 3 пъти през деня, 30 минути преди ядене. Може да се приготви и извлек с вино, като 60 г от билката се накиснат в 1 литър вино за 8 дни. След това се прецежда и съхранява на хладно. Пие се по една винена чаша преди ядене при анемия и след тежко боледуване. При липса на апетит и при слабо зрение се приема по една супена лъжица след хранене, 3 пъти на ден.

Чубрица
Планинската и градинската чубрица са две разновидности на едно и също растение, което освен вкусна подправка е и билка.

Планинската и градинската чубрица са две разновидности на едно и също растение, което освен вкусна подправка е и билка. Двата вида имат различни вкусови качества, а диворастящата е силно енергийно заредена. Планинската и градинската чубрица се берат преди, по време и след цъфтежа. Първата вирее главно в централните части на Стара планина и Родопите, а вторият вид по Черноморието, освен това тя се отглежда култивирано.
Планинската чубрица е по-подходяща за ястия с месо, докато градинската подхожда най-вече на боб, леща и картофени ястия.
Какви са лечебните качества на чубрицата? Тя стимулира стомашно-чревната дейност, особено подходяща е при летни диарии и болки в червата, против повръщане. В българската народна медицина се използва още при високо кръвно налягане в начален стадий., главоболие, виене на свят, нервни припадъци, сърцебиене. Чаят от билката утолява жаждата, ако тя се дължи на захарна болест.
Чаят се приготвя, като 2 супени лъжици от билката се залеят с 400 мл вряла вода и киснат 1 час. Пие се по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно. Чубрицата може да се приема и стрита на прах, по една чаена лъжичка преди ядене с вода.
Медицинската ружа е не само цвете, но и лекарство, известно още древността. Използват се цветовете, листата и корените на растението. Цветовете и листата се берат без дръжките по време на цъфтежа, който е от юни до септември.
Корените на ружата са най-ефективни при кашлица и заболявания на белите дробове. Смята се, че ефектът се дължи на високомолекулните кисели полизахариди, които се съдържат в голямо количество в нейните корени. Те покриват мукозните мембрани в устата и гърлото със слой, който ги предпазва от дразнене. Това обяснява успокоителния ефект при силна кашлица, бронхити, трахеити.
Лечебната ружа се препоръчва при язва, гастрит, хронични колити и дори при дизентерия, при гингивити, тонзилити и при конюнктивити.
Освен слизестите ружата съдържа много други полезни вещества, сред които витамините С и В6, каротин, ябълчна и янтарна киселини. Японски учени смятат, че съдържащият се в растението капилин е активен антибиотик.
Ружата има антисептично и тонизиращо действие, противопаразитно и антибактериално. Освен че влияе успокояващо върху бронхите и стомаха, тя стимулира секрецията на жлъчния мехур, задстомашната жлеза и така възбужда апетита и подобрява храносмилането. Затова тя е много подходяща при анорексия и при тежко болни, загубили апетит.
Листата, цветовете и корените на ружата се използват за лапи и настойки, сиропи и чай, но за предпочитане са корените, които съдържат повече слузни вещества. Корените се събират наесен. Тогава имат най-високо съдържание на слуз. Растенията трябва да се двегодишни, ако прехвърлят тази възраст, корените стават много твърди. Преди да се сушат, корените се обелват.
Ружата се приготвя, като една-две супени лъжици от ситно нарязана дрога се накиснат в 500 мл студена вода в продължение на един ден. След прецеждане извлекът се пие по една супена лъжица на всеки 2 часа.

Общо
Сладък пелин - билка, която помага при тумори
Заглавие
Сладък пелин - билка, която помага при тумори
Описание
Още лековити растения, които можем да берем през ваканцията.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker