НовиниОт природата

Тиквата – един уникален есенен плод

Широко известни са диуретичните и разхлабващи свойства на този плод

Широко известни са диуретичните и разхлабващи свойства на този плод.
За разлика от други плодове тиквата може да се консумира без опасения за фигурата, тъй като в 100 гр.се съдържат само 25 ккал.

Тиквата е уникален есенен плод, вкусен и полезен, за съжаление, от мнозина несправедливо подценяван и пренебрегван. С тиква могат да се приготвят не само разнообразни десерти, но и солени ястия, при това тя е толкова подходяща за диетични режими – както с цел отслабване, така и със здравословна цел.

Кое прави тиквата толкова ценен плод?
На първо място, нейното богато съдържание на минерали и витамини. Тя съдържа калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, а също така и витамините С, В1, В2, РР, както и редките витамини К и Т, които практически отсъстват в другите подове и зеленчуци. Именно наличието на споменатите редки витамини е причина тиквата да е идеалната храна за бебета, малки деца, вегетарианци и за болни от анемия и хемофилия.
В нея се съдържа и голямо количество провитамин А, 5 пъти повече отколкото в морковите и 3 пъти повече отколкото в говеждия черен дроб. Каротинът в оранжевия плод не е токсичен в големи дози и е важен фактор за запазване на свежестта на кожата през зимния период.
За разлика от други плодове тиквата може да се консумира без опасения за фигурата, тъй като в 100 гр.се съдържат само 25 ккал. Това я прави идеалният диетичен продукт. При това минавайки на тиквена диета, не просто ще свалим излишни килограми, но едновременно с това ще подобрим перисталтиката на червата, работата на бъбреците, устойчивостта на организма на вируси. Широко известни са диуретичните и разхлабващи свойства на този плод. Именно заради диуретичния си ефект той е много подходящ за премахване оттоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания.
Тиквата съдържа и голямо количество желязо, при това във форма, лесноусвоима от организма. Може да ви се струва невероятно, но калцият в нея се усвоява в пъти по-добре отколкото от млечните продукти. Затова тиквата е средство и за борба с остеопорозата.
Тя е силно препоръчителна и като профилактично средство за запазване на доброто зрение и като цяло за здравето на очите. Особено полезен за зрението е тиквеният сок.
Ако сте се убедили в здравословните и вкусови качества на този полезен плод, мога само да ви пожелая приятен апетит. Ако още изпитвате съмнения относно вкуса на тиквата, ще ви препоръчам да препрочетете разказа на Елин Пелин „Печената тиква” и да обърнете внимание на чудния сън на героя Душко Добродушков, в който му се привижда поле, не какво да е, а поле с печени тикви, от които се вие сладка пара. Държа да отбележа, че не само кулинарният мотив може да ви върне към тази българска класика.

Автор: Габриела Стефанова

Общо
Тиквата - един уникален есенен плод
Заглавие
Тиквата - един уникален есенен плод
Описание
Широко известни са диуретичните и разхлабващи свойства на този плод.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker