НовиниХранене и спорт

Съвети за добро зрение

Мигайте често, на всеки 20 минути, полезно е за очите

За доброто зрение трябва да се полагат грижи.
За доброто зрение трябва да се полагат грижи.

Доброто зрение не е даденост и за него трябва да се полагат грижи. Като се започне от здравословното хранене и се стигне до предпазване на очите пред компютъра и от силното и все по-вредно слънце, има някои правила, които задължително трябва да спазвате, за да се радвате на добро зрение.
Ако се храним балансирано не само се грижим за добрата си фигура, но и за здравето на очите си. Важни за тях са Омега 3-мастните киселини, цинкът и витамините С и Е, които пазят от болести на очите, свързани с възрастта – като като например катаракта. Лападът и спанакът, мазните риби като сьомгата и рибата тон са щит за зрението. Изследване на американски учени показва, че фасулът, яйцата и ядките също оказват положително влияние върху него. Цитрусовите плодове като портокала, лимоните и грейпфрута също не бива да се подценяват, когато става въпрос за здравето на очите ни.
Няма спор, че животът без тютюнев дим не само влияе добре на нашата кожа, но и е добър за очите. Интересното е, че ако спрем цигарите, намаляваме риска от увреди на очния нерв или катаракта. Не е за притеснение, ако веднъж вече сте опитали и не сте успели да се откажете от вредния навик. Различни специалисти твърдят, че колкото повече опитвате, толкова по-голям е шансът да се справите.

Качествените слънчеви очила не са никак евтини, но пък са дългосрочна инвестиция.
Качествените слънчеви очила не са никак евтини, но пък са дългосрочна инвестиция.

Ежедневието на човек все повече се върти около компютрите. Вкъщи, на работа, в автобуса, навсякъде сме обградени от лаптопи, таблети и модерни телефони. За съжаление времето ни преминава онлайн. Лошото е, когато не осъзнаваме, че така вредим на зрението си. Признаци за проблеми с очите са: замъгленото виждане, проблемите с фокусирането на далечни разстояния и сухите очи. Ключът да се справим с всичко това е да създадем добра работна среда. Важно е мониторът на компютъра да не е прекалено високо или ниско. Специалистите казват, че горният му ръб трябва да е на нивото на очите. Върху екрана не трябва да пада естествена светлина, която прави отблясък. Честото мигане, на всеки 20 минути, е много добро за очите.
И тъй като лятото вече чука на вратата, е важно да не забравяме да се снабдим с чифт очила, които да пазят зрението ни от вредните лъчи на слънцето. Освен страхотен моден аксесоар, те са не по-малко важни от крема за предпазване на кожата. Качествените слънчеви очила не са никак евтини, но пък са дългосрочна инвестиция. Те трябва да блокират 99 до 100% от UVA и UVB лъчите и стъклата им трябва да са големи и плътно да покриват очите.

Общо
Съвети за добро зрение
Заглавие
Съвети за добро зрение
Описание
Ако се храним балансирано не само се грижим за добрата си фигура, но и за здравето на очите си.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker