Новини

Днес почитаме св. Иван Рилски Чудотворец – Ден на лекаря

На този ден се отбелязва Деня на българския лекар

Св. Иван Рилски Чудотворец.
На 19 октомври православната църква почита паметта на свети Иван Рилски Чудотворец , смятан за небесен закрилник на българския народ.

На 19 октомври православната църква почита паметта на свети Иван Рилски Чудотворец , смятан за небесен закрилник на българския народ.
Св. Иван Рилски е патрон на множество храмове и манастири в България, сред които и основаната от него Рилска света обител. По традиция в навечерието на празника в манастира се извършва всенощно бдение, на което традиционно присъстват стотици поклонници от цялата страна. През деня там се отслужва празнична света литургия. Патронен празник чества и Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.
Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино, край град Дупница. До 25-годишната си възраст е бил пастир. Първоначално той постъпил в манастира „Св. Димитрий“ във Влахина планина, където получил образование и приел монашеството. Иван Рилски не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Обикалял много места из страната, докато се установил в Рила планина, където останал до края на живота си и основал едноименния манастир.
Иван Рилски е починал на 18 август 946 година, на около 70 години, като е бил погребан в притвора на църквата на манастира, в каменна гробница, която е запазена и до днес. Скоро след смъртта му мощите му са преместени в Сердика (дн. София), като се предполага че тогава е бил и канонизиран. През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ превзел Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран, през 1187 г. мощите са върнати в Сердика, а през 1194-1195 г. са пренесени в тогавашната столица Велико Търново. От 1469 г. мощите на светеца са върнати в обновения Рилски манастир.
От 20 години насам по инициатива на Българския лекарски съюз на днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар, тъй като св. Иван Рилски е обявен за покровител на медиците.
През 1996 г. Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски. Според преданието, светецът е извършил много чудеса през живота си, а преди смъртта си е нахранил овчари, излекувал дори с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от различни болести благочестиви люде, благодарение на благодатната си сила успява да спаси манастира си. На този ден се връчва и отличието „Лекар на годината“.

Днес почитаме св. Иван Рилски Чудотворец
На този ден се отбелязва Денят на българския лекар.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker