Новини

Днес почитаме св. Иван Рилски Чудотворец – Ден на лекаря

На този ден се отбелязва Деня на българския лекар

Св. Иван Рилски Чудотворец.
На 19 октомври православната църква почита паметта на свети Иван Рилски Чудотворец , смятан за небесен закрилник на българския народ.

На 19 октомври православната църква почита паметта на свети Иван Рилски Чудотворец , смятан за небесен закрилник на българския народ.
Св. Иван Рилски е патрон на множество храмове и манастири в България, сред които и основаната от него Рилска света обител. По традиция в навечерието на празника в манастира се извършва всенощно бдение, на което традиционно присъстват стотици поклонници от цялата страна. През деня там се отслужва празнична света литургия. Патронен празник чества и Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.
Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино, край град Дупница. До 25-годишната си възраст е бил пастир. Първоначално той постъпил в манастира „Св. Димитрий“ във Влахина планина, където получил образование и приел монашеството. Иван Рилски не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Обикалял много места из страната, докато се установил в Рила планина, където останал до края на живота си и основал едноименния манастир.
Иван Рилски е починал на 18 август 946 година, на около 70 години, като е бил погребан в притвора на църквата на манастира, в каменна гробница, която е запазена и до днес. Скоро след смъртта му мощите му са преместени в Сердика (дн. София), като се предполага че тогава е бил и канонизиран. През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ превзел Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран, през 1187 г. мощите са върнати в Сердика, а през 1194-1195 г. са пренесени в тогавашната столица Велико Търново. От 1469 г. мощите на светеца са върнати в обновения Рилски манастир.
От 20 години насам по инициатива на Българския лекарски съюз на днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар, тъй като св. Иван Рилски е обявен за покровител на медиците.
През 1996 г. Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски. Според преданието, светецът е извършил много чудеса през живота си, а преди смъртта си е нахранил овчари, излекувал дори с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от различни болести благочестиви люде, благодарение на благодатната си сила успява да спаси манастира си. На този ден се връчва и отличието „Лекар на годината“.

Общо
Днес почитаме св. Иван Рилски Чудотворец
Заглавие
Днес почитаме св. Иван Рилски Чудотворец
Описание
На този ден се отбелязва Денят на българския лекар.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker