Новини

Уникална трансплантация спаси двумесечно бебе

Министър Москов поздрави екипа на болница „Лозенец” за успеха в Деня на детото

Уникална трансплантация на двумесечно бебе спаси живота му.
Уникална трансплантация на двумесечно бебе спаси живота му.

Уникална трансплантация на двумесечно бебе спаси живота му. Днес, в Деня на детето, министърът на здравеопазването Петър Москов поздрави екипа на проф. Любомир Спасов от университетска болница „Лозенец”, който в началото на април извършва сложната интервенция, съобщиха от лечебното заведение.
В началото на април на двумесечното бебе Виктор е поставена диагноза „остър вирусен хепатит В“ в Смолян. Поради влошаване на общото му състояние е проведена консултация с републикански консултант по инфекциозни болести – проф. Стойчева, и то е настанено в интензивното отделение на Инфекциозната клиника в Пловдив. Въпреки проведените действия, детето развива клинична картина на чернодробна енцефалопатия и кома.
На 11 април УБ „Лозенец“ приема бебето в реанимация. През следващите дни го подготвят активно, за да понесе животоспасяваща чернодробна трансплантация с огромни потенциални рискове. Прогнозираният процент за успешна трансплантация в тези тежки условия е едва 10%. Донор е бащата на детето. За щастие, високият професионализъм на медицинския екип спасява малкия Виктор.
„Фактът, че в България успяваме да се справим с такива тежки случаи, ни нарежда до добре организираните и функциониращи системи на здравеопазване в Европа и света. Съвсем малко са случаите на трансплантация на черен дроб на дете в такава малка възраст след чернодробна кома, причинена от хепатит В. Това е предизвикателство и изпитание за всяка здравна система и е безспорен успех на българската медицина“, коментира проф. д-р Любомир Спасов.
До момента в болница „Лозенец” са извършени 136 трансплантации. Здравното заведение осъществява научноизследователска и научно-приложна дейност в областта на медицинската наука и практика и изпълнява задачи по разработването и провеждането на националната здравна политика, обучава студенти и медицински специалисти.

Общо
Уникална трансплантация спаси двумесечно бебе
Заглавие
Уникална трансплантация спаси двумесечно бебе
Описание
Министър Москов поздрави екипа на болница „Лозенец” за успеха в Деня на детото
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker