МедицинатаНовини

Ракът при деца: Все по-често срещан и все по-агресивен

Индустриалното развитие и замърсяването се считат за основни фактори за повишаване на заболеваемостта

По данни на Световната здравна организация, всяка година около 300 000 деца по света във възрастта от 0 до 19 години се диагностицират с рак. Онкологичните заболявания засягат все повече хора по цял свят, във всички възрастови групи, включително и при децата, а според специалистите основната причина най-вероятно е свързана с индустриалното развитие. Ракът при деца, освен че се среща все по-често, става и все по-агресивен: с внезапна проява, засягане на няколко органа едновременно и много по-бързо развитие от това, което е описано в медицинските учебници, твърди проф. д-р Инджи Аян, специалист от болници Acibadem (Турция) с повече от 30 години опит в педиатричната онкология.  Освен това, специалистите наблюдават все повече случаи на рак при бебета в първите месеци от живота им. Най-честите онкологични диагнози в детска възраст са левкемия, мозъчни тумори, лимфоми, саркоми, рак на костите и на черния дроб.

Над 60% от децата, които страдат от онкологично заболяване, могат да бъдат спасени и да водят нормален живот впоследствие – това са обобщени данни да всички видове рак, независимо от етапа, на който са диагностицирани.

„През последните 10 години забелязвам повишаване на честотата на ракови заболявания при децата и една от причините е масовото производство“, казва по този повод проф. Инджи Аян. Прилагането на торове и хормони на растежа за увеличаване на производителността оказва негативно въздействие върху гените и причинява опасни онкогенни мутации. Замърсяването, включително онова, което е свързано с употребата на нови технологии (телефони, таблети) може да повиши честотата на онкологичните заболявания при децата (левкемии, мозъчни тумори, някои видове саркоми). „И трябва да подчертая, че тютюнопушенето, особено от страна на майката, но също и на бащата, води до повишаване честотата на саркоми при децата на пушачи, в сравнение с  децата в семейства на непушачи“, допълва специалистът.

Проф. Аян е категорична: ракът в детска възраст е лечим. Над 60% от децата, които страдат от онкологично заболяване, могат да бъдат спасени и да водят нормален живот впоследствие – това са обобщени данни да всички видове рак, независимо от етапа, на който са диагностицирани. Но успеваемостта нараства до 90% в случаите на ранно диагностициран рак. Поради това, родителите трябва да обръщат внимание на първите симптоми.

Важното в случая е да не се преувеличават, но и да не се игнорират някои симптоми. На първо място, родителите трябва да знаят, че ракът при децата е остро протичащо заболяване, което означава, че е притеснително, ако детето не се чувства добре в продължение на дни или седмици. Знак за тревога би било, ако детето често развива инфекции или вдига висока температура; бледо е на вид; изглежда анемично или по кожата се появяват петна, които предполагат хеморагии (кръвоизливи); при често кървене от носа или гингивити (възпаление на венците); главоболие, съпроводено с плач; епизоди на повръщане, което може да е признак за повишено вътречерепно налягане; болки в краката в периода на растеж. Освен това, майката трябва да следи за подутини в областта на фонтанелата в кърмаческия период. Ако се наблюдава намаляване на концентрацията и влошаване на представянето в училище, това може да бъде сигнал за мозъчен проблем.

Освен ранното поставяне на диагнозата, от ключово значение за справяне с болестта е още едно условие: провеждането на правилно лечение в болница с опит конкретно в педиатричната онкология, защото ракът при децата е различен от този при възрастните. Препоръчително е това да стане от самото начало, защото след като вече е проведено неуспешно лечение е по-трудно да бъде спасен животът на пациента, обяснява проф. Инджи Аян. Колкото по-рано в развитието на болестта родителите потърсят опитен екип с мултидисциплинарен подход, толкова по-висока е успеваемостта от лечението.

Общо
Ракът при деца: Все по-често срещан и все по-агресивен
Заглавие
Ракът при деца: Все по-често срещан и все по-агресивен
Описание
Индустриалното развитие и замърсяването се считат за основни фактори за повишаване на заболеваемостта.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker