Новини

Млад учен променя медицината едва на 17

Джо Ландолина е млад учен и предприемач.

Млад учен показа на света уникално изобретение - Снимка: Wikimedia Commons
Млад учен показа на света уникално изобретение – Снимка: Wikimedia Commons

Само на 22 години, а зад гърба си има гениално изобретение, което вече се разпространява във ветеринарните клиники в САЩ. Роден е на 27 януари 1993 г. Той е американски изобретател, биоинженер и съосновател на компанията Suneris.
Кое е специалното в историята на Джо? Едва на 17 той създава биополимер с помощта на вещества, извлечени от водорасли, който спомага за спирането на кървенето в рамките на 10-12 секунди.
В същата година – 2010, той основава своята компания Suneris, заедно с бизнес партньора си Исаак Милър.
Гелът вече е разрешен за използване върху животни, а Ландолина разказва, че неговата цел е Vetigel да бъде достъпен във всяка линейка, на колана на всеки войник и в чантата на всяка майка.
Младият предприемач създава иновативния си продукт още през първата година в New York University /NYU/ Polytechnic School of Engineering. От началото на 2015 година той вече има бакалавърска степен на NYU по „Химично и биомолекулярно инженерство“ и магистърска степен по „Биомедицинско инженерство“.
В края на миналата година той изнася лекция за своята работа в рамките на TED, където обяснява, че има амбицията да създава материали, които да работят заедно с човешкия организъм, да му помагат да се лекува, а раните да заздравяват „нормално“.
На практика гелът, изобретен от Ландолина, се свързва с извънклетъчната матрица, в която всички клетки се намират и която е различна за различните части на тялото. На практика тази матрица „казва“ на клетките къде се намират и какви функции трябва да имат. Тя е различна във всички части и органи на тялото – мозък, черен, дроб, бял дроб, далак и т.н. Това е причината да е толкова трудно създаването на продукт, който да реагира на локалната извънклетъчна матрица /ИКМ/.

Продуктът, който младият учен създава още по време на първата си година в NYU, представлява биополимер, създаден от водорасли
Продуктът, който младият учен създава още по време на първата си година в NYU, представлява биополимер, създаден от водорасли

ИКМ е отговорна и за оздравяването на тялото. Ако то бъде нарязано, основното, което трябва да се възстанови, е именно ИКМ. Белезите от рани, например, представляват зле формирана ИКМ.
Продуктът, който младият учен създава още по време на първата си година в NYU, представлява биополимер, създаден от водорасли. Подобно на „лего блокчета“ той се свързва с тъканта, върху която е поставен и създава подобна на нея. На практика това означава, че ако бъде поставен върху черен дроб, гелът се превръща в тъкан силно наподобяваща тази на черния дроб. Същото важи и ако бъде поставен върху кожа и която и да е друга тъкан, обяснява Ландолина.
Освен всичко останало Vetigel може да бъде резорбиран от тялото. След спиране на кървенето, се добавя допълнителен агент, който втвърдява „превръзката“ на гела и така пациентът може безопасно да стигне до болница или друго място, където да му бъде оказана допълнителна медицинка помощ. След това оформената „маса“ може или да бъде премахната, или да бъде оставена и тялото да я резорбира по естествен път.
И така Джо Ландолина днес е на 22 години. Зад гърба си има изобретение, което съдържа в себе си потенциала да промени лицето на медицината завинаги. Компанията му вече е на 4 години и от скоро разпространява своя Vetigel във ветеринарните клиники в САЩ. Вероятно и хората няма да останат много по-назад…

Източник: https://www.economy.bg/

Общо
Млад учен променя медицината едва на 17
Заглавие
Млад учен променя медицината едва на 17
Описание
Джо Ландолина е млад учен и предприемач. Само на 22 години, а зад гърба си има гениално изобретение.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker