Новини

Лаборатория Здраве стана на 20 години

Д-р Розина Мирчева: Оптимистка съм за лаборатория Здраве, когато имаме обща цел, нещата се случват

 Лаборатория Здраве стана на 20 години
Вече 20 години д-р Розина Мирчева ръководи успешно Лаборатория Здраве 

През октомври русенската лаборатория „Здраве“ ще отпразнува 20-ия си рожден ден. Пътят на частната многопрофилна лаборатория, създадена от д-р Розина Мирчева, е повод да разговаряме за началото, поставено през лятото на 1999-а година.
Докато разказва, телефонът й не спира да звъни, от месеци тече трескава работа по надграждане на цели два етажа в сградата на лабораторията на „Видин“ 21, така че атмосферата е строителна.
Д-р Мирчева признава, че в началото се е страхувала дали ще се справи, но съпругът й, д-р Красимир Първанов, я окуражавал и я уверявал, че това е бъдещето. Той е моят коректив, без него нямаше да направя тази смела крачка, убедена е д-р Мирчева.
Частната лаборатория „Здраве“ започва с една лаборантка и една лекарка в малко помещение по улица „Борисова“, към гарата. Напрежението за д-р Мирчева е голямо, тъй като трудното начало съвпада със сватбата на дъщеря й, спомня си тя. Впоследствие назначава втора лаборантка, но живителният тласък в работата идва след запознанството й с бъдещите съдружници от софийската лаборатория „Цибалаб“. С помощта на нейния собственик и управител, д-р Недялко Калъчев и екипа му, русенката стъпва на здрава основа, преструктурира лабораторията си и я превръща в многопрофилна. Помещението на улица „Борисова“ вече е твърде тясно и лабораторията се пренася в Центъра по дентална медицина, като наема почти целия шести етаж на сградата. През периода на разрастване започва и строежът на собствената сграда на „Здраве“, а през 2016-а частната многопрофилна лаборатория, чиито девиз е „Ние измерваме здравето“, се пренася в собствения си дом, сградата на улица „Видин“ 21.
През годините, „Здраве“ разширява не само дейностите си, но и отваря девет свои филиала на различни места в града. Изцяло обновява апаратурата си в клиничната и микробиологична лаборатория, разкрива нов отдел -Молекулярна биология, за ДНК-анализи на различни инфекциозни агенти. Д-р Мирчева подчертава, че ДНК-анализите се правят единствено при тях в целия северен регион, че са много точни и че ДНК-диагностиката е бъдещето на микробиологията.
Пътят на промените продължава и през пролетта на 2019-а започва надстрояването на сградата с два нови етажа, в които ще се преместят лабораторните дейности. Първият етап на новото строителство трябва да приключи до края на настоящата година, а вторият през април 2020-а, казва д-р Мирчева. Започнала с двама-трима специалисти, сега лабораторията разчита на екип от 45 човека, от които пет лекари, няколко специализанти, пет магистър биолози, близо 20 медицински лаборанти и 5-6 административни работници. При това колективът е почти изцяло женски, голяма част от който са млади хора. Още един повод за радост е фактът, че за последните четири години лаборатория „Здраве“ се е „разраснала“ с единадесет новородени членове. В колектива има майка с три деца, в момента има нови бременни, казва д-р Мирчева, самата тя горда баба на пет внука.
20-годишнината колективът на „Здраве“ ще отпразнува в по-тесен кръг, на вечеря с програма и, разбира се, с юбилейна торта. Аз съм оптимистка за бъдещето на лаборатория „Здраве“, работата ни върви и занапред ще върви,защото имаме една обща цел, убедена е д-р Розина Мирчева.

Валя Караджова

Общо
Заглавие
Лаборатория Здраве стана на 20 години
Описание
Д-р Розина Мирчева: Оптимистка съм за лаборатория Здраве, когато имаме обща цел, нещата се случват
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker