Деца и родителиНовини

10 съвета за избор на удобни обувки

Атанас Атанасов
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов е ортопедичен техник. Създател на първата в Русе медико-техническа лаборатория, която се намира в сутерена на КОЦ-Русе /Онкодиспансера/ на ул. „Независимост” 2. Лабораторията работи от 9 до 18 часа, а телефонът за връзка е 0895 580 598.

За най-нетърпеливите читатели публикуваме втората статия от серията съвети на Атанас Атанасов за неуморни и здрави крака. В рубриката си той разкрива различни ползи от индивидуалните ортопедични стелки, които се изработват в лабораторията. Само този път специалистът ни дава 10 съвета за избор на удобни обувки.

Как да изберем удобни обувки

Неудобните обувки могат да причинят най-различни проблеми с ходилата. До голяма степен, това може да бъде избегнато като обърнете по-голямо внимание на качеството и размера на вашите обувки.

10    съвета за избор на удобни обувки:

Как да си изберем удобни обувки?
Как да си изберем удобни обувки?

1. Размерите варират при различните марки и стилове. Не избирайте обувки по размера, обозначен на обувката. Премерете обувката и преценете дали ви е удобна.

2. Избирайте обувка, която съответства възможно най-много на формата на вашето ходило.

3. Мерете ходилата си редовно. Когато растете, краката ви също растат.

4. Мерете и ДВЕТЕ обувки. При повечето хора едното стъпало е по-голямо от другото. Съобразете номера на обувката с по-голямото стъпало.

5. Избирайте си обувки в края на деня, когато краката ви са най-подути.

6. Стойте прави докато мерите обувките и се уверете, че има достатъчно разстояние (1 см) от големия ви пръст до върха на обувката.

7. Проверете дали бомбето на обувката пасва добре на най-широката част на стъпалото.

8. Не си купувайте прекалено тесни обувки, надявайки се да се „отпуснат“ и да ви бъдат по мярка.

9. Петата трябва да стъпва удобно в обувката, като остава съвсем малко пространство за събуване.

10. Разходете се с обувките, за да се уверите, че ви стават и са ви удобни!

*Бонус специално за любителите на туризма

 Избор на подходящи туристически обувки

Туристическите обувки определено трябва да са  много удобни
Туристическите обувки определено трябва да са много удобни

От изключителна важност е да съобразите избора си на туристически обувки с типа на вашето стъпало, както и с вида на туристическата дейност, която планирате да извършвате. Ако сте се отправили на по-дълъг поход, добре е да изберете по-твърди обувки с подходяща опора за глезените, докато по-леките обувки са подходящи за еднодневни разходки или по-леки туристически преходи. Ако излетът ви е планиран за топло време, добре е да изберете обувки от “дишаща” материя, които не запарват краката,  или водонепромокаеми обувки за места с влажен климат или в райони, където има потоци или мочурища. За неравен терен изберете обувки с дебели подметки.

В случай, че имате биомеханични проблеми, които налагат използването на ортопедични стелки, те трябва да бъдат изяснени преди да си купите туристически обувки. Ако вече имате и ползвате стелки, носете ги когато си купувате обувки и се уверете, че обувката ви става, когато сложите стелката вътре. Опитният продавач-консултант ще измери ходилото ви и ще изчисли приблизителното тегло на раницата, за да пресметне колко ще се разшири стъпалото ви, за да поеме допълнителната тежест, а също и ще ви препоръча обувка, чиято форма съответства на формата на крака ви. Всеки уважаващ себе си продавач-консултант ще предложи да разпъне обувките, ако имате буниони или други деформации. Някои продавачи дори ще ви предложат малка наклонена дъска, за да проверите как ще се чувствате с обувките, когато вървите по наклон.

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker