От природата

Британец рисува снежни картини върху огромни площи

Всички снежни картини на Бек не са само плод на въображението му, в тях има много математика и изчисления.
Всички снежни картини на Бек не са само плод на въображението му, в тях има много математика и изчисления.

Изкуството му е мимолетно. Но за него то е начин да общува с природата. Прави го повече от 10 години. Започнало случайно. След травма на крака. Тя ограничила запаления скиор до разходки върху снега и то върху равен терен. Единствено така не изпитвал болки.
Това ни разказва Биляна Бонева от предаването „Зелена светлина“ по БНТ за Саймън Бек – човекът, който отмерва времето с крачки. След часове престой върху снега, стъпките му придобивали зъвършен, дори съвършен вид. Забавлението на британеца постепенно се превърнало в изкуство.
Всички снежни картини на Бек не са само плод на въображението му. В тях има много математика и изчисления. По професия той е картографист. Но никога не е допускал, че ще приложи уменията си, за да създава изображения върху снега, разказва за него Биляна Бонева.
Бек рисува само със снегоходите си. Трудно е, когато снегът е мек. Тогава трябва много да внимава, защото следата не може да бъде поправена, нито пък заличена.

Снежната геометрия е изкуство
Снежната геометрия е изкуство

Британецът има любимо място. Обикновено твори във френските Алпи – на площ, колкото три футболни игрища. Изработването на всяка картина от стъпки продължава с часове. Поне девет, за достигане на фазата „завършен вид”. Понякога силният вятър спира работата му. Но Бек не се притеснява, твърди, че това е част от общуването му с природата.
Когато ги завърши, Бек не отделя много време, за да се любува на картините си. Оставя ги, за да се слеят с природата. Случва се те да изчезнат веднага, но друг път се задържат с дни. Заличаването на снежната картина е знак за Бек, че е настъпило времето отново да твори. Следват изчисления, сметки и пак самотни стъпки върху снега…..Равномерни и бавни, докато желаната фигура постепенно се оформи… Няколко часа, в които британецът споделя своята визия с природата. Казва, че не й вреди по никакъв начин, че единственият отпечатък, който оставя на Земята, са следите му в снега. А когато и те изчезнат, платното от недокоснат сняг отново кани въображението на Бек да се развихри. До следващия порив на вятъра или до следващия снеговалеж.

Още за снежните фигури на Саймън Бек:
https://bnt.bg/predavanyia/zelena-svetlina/snezhna-geometriya-v-zelena-svetlina-15-12-2014

Общо
Британец рисува снежни картини върху огромни площи
Заглавие
Британец рисува снежни картини върху огромни площи
Описание
Всички снежни картини на Бек не са само плод на въображението му. В тях има много математика и изчисления.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker