От природата

Диви орхидеи по хълмовете на Родопите

Диви орхидеи се срещат в Родопите
Диви орхидеи се срещат в Родопите

Диви орхидеи. Звучи почти екзотично. Само че поне 70-80 вида от тях растат в България. И най-вече по хълмовете над родопското село Смилян. Това е мястото с най-много орхидеи у нас. Заради специфичния климат, разнообразния релеф или накратко казано – заради горите и поляните, влажните и сухите места и липсата на осезаемо влияние на човешката дейност върху природата. Това, че ги има, не значи, че се откриват лесно. За дивите орхидеи ни разказват в предаването „Зелена светлина“ на БНТ.
Търсенето на орхидеи е едно невероятно приключение, тъй като не са масово цъфтящи видове. Правят малочислени находища, често пъти много разпръснати, с единични екземпляри. Самото ходене и търсене е всъщност голямото приключение, а самото откритие вече е черешката на тортата за търсачите и откривателите на орхидеи, разказва биологът Спас Узунов.

Около 50 вида диви орхидеи цъфтят край Смилян през различните месеци
Около 50 вида диви орхидеи цъфтят край Смилян през различните месеци

Около 50 вида диви орхидеи цъфтят край Смилян през различните месеци. Доказано предпочитат самотните изяви. През април и май красят поляните. С напредването на лятото други видове се появяват по сенчестите и влажните кътчета. Има и такива, които е лесно да бъдат подминати. Изглеждат кафеникави и се сливат с горската шума.
Така наречената гнездовка е безхлорофилно растение и всъщност е един от примерите как тези удивителни растения, орхидеите, са просъществували толкова много време. Те са един от най-древните растителни видове от цъфтящите растения, които се срещат. За тях е характерна така наречената микориза, тоест съжителството на растението с определен вид гъба, без което то не може да съществува.
Повечето видове диви орхидеи са защитени от закона – и у нас, и по света.
Биологът е на мнение, че много трудно се размножават в естествени условия. В изкуствени е почти невъзможно, тъй като наистина трябва почвата да съдържа определен вид гъба, за да може растението да покълне.
Само покълването на растението може да продължи шест до осем години. Така че късането, изкореняването и правенето на букети, както и неуспешните опити за отглеждане в домашни условия, като нищо могат да се сравнят с безсмислено осакатяване. Истинската красота на орхидеите е тук, по хълмовете на Родопите. За всеки, който има търпението, интелигентността, окото и душата, за да им се наслади.

Общо
Диви орхидеи по хълмовете на Родопите
Заглавие
Диви орхидеи по хълмовете на Родопите
Описание
Повечето видове диви орхидеи са защитени от закона – и у нас, и по света.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker