От природата

Гъба луфа – време ли е да се оттървем от нея?

Мократа гъба е благоприятно място за развитие на бактерии

Гъбата луфа е ядлив тропически и субтропически зеленчук, популярен най-вече в Азия и Африка.
Гъбата луфа е ядлив тропически и субтропически зеленчук, популярен най-вече в Азия и Африка.

Ако използвате гъба луфа, за да почиствате лицето и тялото си, може би е вече време да преосмислите вашите навици в банята. Нека първо да видим какво представлява тя. Луфата е ядлив тропически и субтропически зеленчук, популярен най-вече в Азия и Африка. Цветът му е зелен, а формата и вкусът наподобяват тези на тиквичката. В козметиката се използва за масажи против целулит, за стимулиране на кръвообращението, като естествен ексфолиант за тяло и т.н. Когато е суха гъбата е много твърда.
Този пореста и твърда материя се използва като тривка за баня, а всъщност е перфектният дом за бактерии. Едно проучване 1994 г., публикувано в списанието по „Клинична микробиология” показва, че популярният аксесоар за красота – и тук става въпрос за истинския, направен от истински тиквички, а не от изкуствени материали – може да задържа и и предава бактерията Pseudomonas Aeruginosa, която може да предизвика заболяване при животните.
Първо ще уточним, че луфите са хигиенични. Такова е мнението и на д-р Естер Ангърт, доцент в катедрата по микробиология в университета Корнел. От начина на използване зависи и тяхното дълголетие.
Луфата ексфолира мъртвите клетки на кожата от тялото, които могат да попаднат във всички кътчета на влакнестата й матрица, обяснява д-р Ангърт. Когато приключите с нея, вие я оставяте в банята до следващата употреба. Това е и най-благоприятният момент за бактериите да се култивират. Влажната среда на душа е хубаво място за тях – там циркулацията на въздуха не е много, и това е чудесно място за бактериите да се размножат. Те се хранят с органична материя – като онези изхвърлени кожни клетки – забравени в луфата.
Когато се намокри и не изсъхне правилно, организмите се развиват и растат. И всъщност ние самите разпространяваме бактериите, които сме измили от тялото си последния път, казва д-р Мишел Грийн, базираният в Ню Йорк сертифициран дерматолог. Така луфата разпространява вчерашната мръсотия обратно върху тялото. Когато нанасяме онзи приятен лавандулов аромат от душ гела на тялото вместо да измием мръсотията, ние в действителност втъркваме в кожата си бактерии с аромат на лавандула.
При подходящи условия, тази бактерия може да доведе до страшни неща, като стафилококова инфекция. Докато сама по себе си кожата е много еластичен орган, който има капацитет да предпазва от много микроби, то порите и всички отворени рани или струпеи са по-уязвими за бактериите, казва д-р Ангърт. Ако човек има отворени прорезни рани и се търка твърде агресивно с луфа, може допълнително да увреди целостта на кожата и така без да иска да вкара частиците в раната, споделя своя опит д-р Джесика Крант, сертифициран дерматолог и основател на „Изкуството на дерматолигията”.

Суха луфа,преди първата  употреба.
Суха луфа,преди първата употреба.

Ако все пак обичате да използвате луфа, има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от превръщането му в развъдник на бактерии.
1. Оставете я да изсъхне. Махнете я от тази влажна среда. Идеално ще е да позволите на мястото около душа, да разполага с достатъчно въздушен поток, за да изсъхне напълно, между къпанията, смята д-р Крант. Тя съветва да се оставят прозореците и вратите отворени и най-вече е добре човек да се старае да държи мократа луфа извън душа за повече въздушен поток. Ако искате да сте изключително внимателни, насапунисайте луфата и след това я изплакнете, след като вече сте измили себе си преди да я окачите да изсъхне.
2. Друг вариант е да я смените. Ако тя променя цвета си или мирише, значи и време за нова.
3. Още един вариант е да я сложите да съхне в микровълновата. Правилното почистване е от ключово значение. Редовно окачвайте гъбата извън горещия влажен въздух на банята, а след това от време на време я слагайте в микровълновата за 20 секунди, докато е влажна, както препоръчват за синтетични гъби. (Избягвайте да я слагате с неща, които могат да се стопят и така да се запали и се уверете, че е напълно влажна през цялото време. Никога не слагайте синтетични луфи в микровълновата.)
4. Сложете я в белина. Можете да я накиснете в разтвор от 5% белина, споделя опита си д-р Ангърт. Това ще убие бактериите, но тя подчертава, че процесът е досаден.
Въпреки това, може би наистина е време да се откаже от този вид гъба веднъж и завинаги. „Аз всъщност предпочитам моите пациенти да не използват луфа, кърпа или четка изобщо под душа“, казва дерматологът Kрант. Тя смята, че грижата за кожата трябва да бъде нежна, а не сурова, и хората също така прекарват много време над това да почистват повече от колкото трябва кожата, че я „събличат” от естествените й здрави хидратиращи масла, които предпазват кожата от сърбеж, сухота и лющене. Използването на еднократни гъбични подложки или обикновена гъба за измиване на тялото, а дори и ръката ни е достатъчна, за да  го поддържат чисто.

Общо
Гъба луфа – време ли е да се оттървем от нея?
Заглавие
Гъба луфа – време ли е да се оттървем от нея?
Описание
Мократа гъба е благоприятно място за развитие на бактерии
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker