От природата

Мушмулата – вкусна, неугледна, но лечебна

Пектинът е една от най-ценните съставки на този плод

Мушмолата – вкусна, но пренебрегвана.
Мушмулата – вкусна, но пренебрегвана.

Плодовете на това дърво са тръпчиви и те нямат много атрактивен външен вид, но не трябва да ги подминаваме. Мушмулата е вкусна, но трябва да изгние, за да се консумира.
Дървото има сравнително кратък живот, не е много високо и е родственик на шипката, розата, ябълките и крушите. Мушмулата е самофертилно дърво, това означава, че не й трябва друго дърво, за да връзва плод. Зрее през септември, а плодът е нещо средно между ябълка и шипка – неугледен, стипчив, с бяло и твърдо месо.
От този плод има много здравословни ползи. Листата на дървото могат да се използват за чай. Съотношението е 1 с. л. суха маса и 250 мл вряща вода. Прилага се при стомашно-чревни инфекции, заради високото съдържание на дъбилни вещества. Има дезинфектиращо действие, помага и при ангини, когато страдате от бактериална инфекция.
Пектинът е друга ценна съставка на мушмулата. Най-много ще намерите от него точно под кората на плода, оберете с лъжица или пръст. Пектинът още е полезен за сърцето и храносмилането, а също така той се прилага и за детоксикация на организма. Дъбилните вещества, към които спада пектинът, дезинфектират червата и стомашната лигавица. Отварата от суха маса мушмули се прилага при стомашни разстройства, придружени с диария, както и за профилактика на дебелото черво.
В мушмулата се съдържат витамините А, С, В1 и В2, както и микроелементи – натрий, магнезий, калий, калций. Калориите и мазнините са малко. А захарите фруктоза и глюкоза, правят мушмулата перфектна за хора с диабет.
Органичните киселини подобряват функцията на черния дроб и жлъчката, както и на жлезите с вътрешна секреция.
Може да я използвате, когато си правите смутита, но е най-вкусна, когато е в прясно състояние и започне да омеква. Кожата се пробива с нещо остро и се изсмуква съдържанието й. В самата обвивка остават семките, които не са малки.

Освен мармалад от мушмули може да си приготвите чай, мус или желе.
Освен мармалад от мушмули може да си приготвите чай, мус или желе.

Ето и две рецепти, който може да приложите за лечение. Отвара от листа за възпалена кожа: Вземат се 20 листа, заливат се с 500 мл вряла вода и се варят 20 минути. Отварата се прецежда и се остава да изстине. Използва се външно за мазане на възпалена кожа с напоен памучен тампон.
Отвара от плодове за възпалени венци и при простуди: 20 мушмули се поставят в емайлиран съд и се заливат с 500 мл вряла вода. Съдът се захлупва и се оставя да престои така 4 часа, след което течността се прецежда. С нея се жабури 4-5 пъти дневно. Съхранява се в хладилник. Отварата помога при възпалени венци или при простуди с възпалено гърло.

Общо
Мушмулата – вкусна, но пренебрегвана
Заглавие
Мушмулата – вкусна, но пренебрегвана
Описание
Пектинът е една от най-ценните съставки на този плод
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker