От природата

Отслабването на паметта– да се справим с този проблем без лекарства?

Недостатъчният прием на хранителни вещества за мозъка е една от причините да имаме проблеми с паметта

Как да се справим с отслабването на паметта без лекарства?
Как да се справим с отслабването на паметта без лекарства?

За последните 200 години продължителността на живота в най-развитите страни се е увеличила от едва 27 до 70 години. Според последните проучвания до 2025 година бебетата, родени в Европа и Северна Америка, вероятно ще живеят поне до 80-годишна възраст, тези в Китай до 75 години, а тези в Индия до навършване на 71 години. Всички сме наясно, че с остаряването се задават и различни здравословни проблеми, които са свързани както с физиката, така и с психиката на човека. Естествено има лекарства, които помагат на повече хора да живеят по-дълго в добро здраве.
Хората на средна възраст често страдат от отслабване на паметта. Не са повод за притеснение малките пропуски, като например объркването и трудността при запомнянето на скорошни разговори, които са общи за повечето хора. Такива проблеми се дължат на умора или стрес, но все пак трябва да отбележим, че могат да се влошат, ако не бъдат взети навременни мерки. Когато обаче се забелязват по-сериозни пропуски – като използването на неправилни думи, загубване на места, които добре познавате, затруднения да се следи хода на действието в дадена книга или телевизионна програма, тогава вече е необходимо да се потърси медицинска помощ.
Една от причините, поради които много хора страдат от загуба на паметта, е недостатъчният прием на необходимите за мозъка ни хранителни вещества, особено на витамините от В групата, магнезий, Омега 3 мастни киселини, фосфолипиди, а и някои аминокиселини. Друга важна причина е нарушеният кръвопоток на мозъка. Ако кръвообръщението е нарушено поради някаква причина, е естествено и да намалее и количеството на богата на хранителни вещества кръв, която преминава през кръво-мозъчната бариера.
Функционирането на нашия мозък зависи от вещества, наречени невротрансмитери. Те са мозъчни химикали, които действат като електрически прекъсвачи за функционирането на нервната система и отговарят за целия организъм. При неправилна доставка на невротрансмитери или субстанции, нашият мозък изгражда биохимичен еквивалент на недостатъчност на мощностите.

Анасонът е билка, която помага на хората да запълнят "дупките в паметта" си.
Анасонът е билка, която помага на хората да запълнят „дупките в паметта“ си.

Според последни изследвания най-малко 1 от 10 души има проблеми с паметта. Това може да е свързано с възрастта, но не винаги е неизбежно. Нито е равностойно на деменция. Ето и няколко начина за трениране на мозъка:
Хубаво е човек да се занимава с дейности, които стимулират мозъка: четене, рещаване на кръстословици, игри и курсове, които изискват умствена концентрация и учене. От време на време проверявайте паметта си, като се опитвате да научите наизуст стихотворение или няколко реда от роман или пиеса.
Лесно може да се справите и ако откриете, че сте забравили име, дата, случка или дума. Просто се опитайте се да ги свържете с нещо, за да могат те да изникнат пак. Ако например забравяте имената на хората,опитайте се да си спомните как изглеждат тези хора,къде сте ги срещали, как са били облечени и т. н.
• Много помага, според специалистите, правенето на мислена снимка, когато човек е загубил нещо. Дори представата, че държите въображаема камера и снимате, може да е от голяма полза.
• Оставянето на бележки на видни места, също е от голяма полза за хората, които забравят.
При проблеми с паметта много помага фитотерапията. Билката Центела азиатика подобрява кръвообръщението, оросяването на мозъка, краткосрочната и дългосрочната памет и има ефект като антиоксидант.
Гроздовото семе пък заздравява кръвоносните съдове, подпомага кръвооросяването и е един от най-силните познати антиоксиданти.
Чесънът също подобрява паметта.
Гинко Билоба разширява кръвоносните съдове и повишава скоростта на обходния кръвен поток и нивото на кислорода в мозъка и в останалите органи на тялото. Това повлиява положително на кръвоснабдяването – отслабването на паметта, старческата деменция, Алцхаймер, шум в ушите, световъртеж, главоболие, сърдечна аритмия, импотентност, глаукома, екзема, периферни съдови смущения.
Други полезни билки, които помагат на хората да запълнат „дупките в паметта” си са анасон, син кохош, женшен и розмарин.

Общо
Отслабването на паметта – как да се справим с този проблем без лекарства?
Заглавие
Отслабването на паметта – как да се справим с този проблем без лекарства?
Описание
Недостатъчният прием на хранителни вещества за мозъка е една от причините да имаме проблеми с паметта
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker