Медицината

Конкурс за есе в подкрепа на донорството

Присъдиха първия бял дроб в България тази година

Изпълнителната агенция по трансплантация и bgdonor.com обявиха конкурс за есе – за живота, втория шанс и доброто.
Изпълнителната агенция по трансплантация и bgdonor.com обявиха конкурс за есе – за живота, втория шанс и доброто.

Частица от теб може да бъде за някого целия свят- това е мотото на Националната кампания в подкрепа на донорството. Като част от тази инициатива Изпълнителната агенция по трансплантация и обявиха конкурс за есе – за живота, втория шанс и доброто. В него може да участва всеки, условето е текстът да бъде с обем до 5 печатни страници и да бъде изпратен до 30 юни 2014 година с име и телефон за връзка на имейл адрес iat@bgtransplant.bg
Над 1100 души в България чакат за трансплантация. Според списъка на агенцията потенциалните рецепиенти на бъбрек чакат 882 души, на черен дроб- 44, на сърце -23-ма, на бял дроб- 5, на тънко черво и панкреас – двама. През изтеклата 2013-а 39 българи получиха шанс у нас за нов живот, благодарение на донорството. Една част от трансплантираните са получили органи от 10 трупни донора, другите – от живи.
От началото на 2014-а до 10 април донорските ситуация са 4, а спасените – 16. В началото на годината в България беше трансплатиран първият бял дроб, а това дава надежда и на останалите, които чакат присаждане на такъв орган. Последният случай е от 5 април, когато в столичната болница „Пиргов” е установена мозъчна смърт на 55-годишен мъж, а близките му дават съгласие да се използват органите му. Така се извършват 3 успешни присаждания – две бъбречни на 52-годишен мъж и на 27-годишна жена в Александровска болница и една чернодробна трансплатация в болница „Лозенец” на 7-месечно бебе. Все още тези пациенти са под наблюдение.

Според списъка на агенцията потенциалните рецепиенти на бъбрек чакат 882 души, на черен дроб- 44, на сърце -23-ма, на бял дроб- 5, на тънко черво и панкреас – двама.
Според списъка на агенцията потенциалните рецепиенти на бъбрек чакат 882 души, на черен дроб- 44, на сърце -23-ма, на бял дроб- 5, на тънко черво и панкреас – двама.

Трансплантациите у нас можеше и да са повече, ако ги нямаше отказите, но в сравнение с 2012-а има голяма напредък. В момента в агенцията 2757 души приживе са декларирали несъгласие техни органи и тъкани да се използват след смъртта им. Надеждите са, че кампанията за донорството ще има ефект. Едновременно с това пациентски организации и Агенцията по трансплантация предлагат в България да стане възможно кръстосано донорство от жив донор. Сега това е възможно, само ако дарителят и реципиентът са близки роднини. Предстои кръгла маса, на която ще се обсъди и възможността да се създаде регистър на донорите в случай, че изпаднат в мозъчна смърт.
Тридесет и девет трансплантирани много ли са, или са малко? Чашата наполовина пълна ли е, или наполовина празна? Тези донорски ситуации можеха да бъдат и 20, и трансплантираните можеха да са 80, ако ги нямаше онези 50% откази. Можеха също да бъдат и много по-малко, ако почти всяко семейство казваше не на донорството. Както беше 2012 година.
А в началото на 2014 година, пациентите, които чакат за белодробна трансплантация, доживяха да видят първия трансплантиран българин с бял дроб. За няколко души в листата, това събитие означава, че има смисъл да продължат да се борят за живота си.
Малки стъпки и крехка надежда. Благодарим на лекарите, на Изпълнителната агенция по трансплантация, на всички стотици хора, които с делата си върнаха тази малка надежда.
Изпълнителната агенция по трансплантация и bgdonor.com обявяват конкурс за есе – за живота, втория шанс и доброто.  Вдъхновение можете да намерите в истинските истории на bgdonor.com.
Условия за участие:
Без възрастови ограничения.
Обем до 5 печатни страници
Срок за участие – до 30 юни 2014 г.
Изпращайте есетата на e-mail: iat@bgtransplant.bg“ (с име и телефон за обратна връзка; отбележете “за конкурса за есе” в изпратения e-mail)
…или на адрес: Изпълнителна агенция по трансплантация, Ул. Братя Миладинови 112, София 1202 (с име и телефон за обратна връзка; отбележете “за конкурса за есе” в изпратеното писмо)
С изпращането на писмо, Вие декларирате, че притежавате правата върху авторството на текста. Есетата ще бъдат публикувани в www.bgdonor.com и медиите.

Общо
Конкурс за есе в подкрепа на донорството
Заглавие
Конкурс за есе в подкрепа на донорството
Описание
През изтеклата 2013-а 39 българи получиха шанс у нас за нов живот, благодарение на донорството.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker