Новини

10 неща, които ноктите казват за нашето здраве

Очите може да са прозорците към душата, но ноктите могат да предоставят важен поглед към цялостното ни здраве.

Хиалуронова киселина, глицерин или масло от ший са продуктите, които хидратират нактите

Очите може да са прозорците към душата, но ноктите могат да предоставят важен поглед към цялостното ни здраве.

Оказва се, че да има човек силни и здрави нокти не е просто добра новина за маникюра ви – неприятните симптоми свързани с ноктите също може да сочат за по-дълбоки здравословни проблеми. Ето и няколко съвета от Джон Антъни – дерматолог в Клиниката „Кливланд“ в Охайо и Дебра Джалиман – дерматолог от Ню Йорк Сити и автор на „Правилата на кожата“ за симптомите на ноктите, които не трябва да бъдат пренебрегвани (и кои са напълно нормални).

Проблемът: Жълти нокти

„Това може да се случи по естествен път с възрастта“, казва д-р Антъни. „Но този проблем понякога се дължи на лаковете за нокти или гел лаковете.“ Ако често се подлагате на тези процедури или лакирате ноктите си и имате този проблем, опитайте се да дадете почивка на ноктите си и им дайте шанс да се възстановят. Друга възможна причина: тютюнопушенето, което може да оцвети ноктите и да им даде жълтеникав оттенък.

Проблемът: Сухи, напукани или чупливи нокти

– има няколко възможни причини. „Меките, чупливи нокти могат да се появят от изсушаване на нокътната плочка,“ казва д-р Джалиман. „Това би могло да бъде от плуване, прекалената употреба на лакочистител, честото миене на чинии без ръкавици, или просто от среда с ниска влажност.“ Други възможни причини включват химикали (ако сте често изложени на почистващи продукти) или стареене. Въпреки това, ако ноктите ви са чупливи постоянно, говорете с лекар: понякога хипотиреоидизъм (състояние, при което щитовидната жлеза работи твърде бавно) причинява този страничен ефект.
За успокояване на напукани нокти, опитайте се да ги овлажните със супер-хидратиращ лосион. Подобно на кожата, ноктите са хигроскопични и лосионът може да ги предпази от изсъхване за в бъдеще. Д-р Джалиман препоръчва избора на продукт, който съдържа хиалуронова киселина, глицерин или масло от ший. Ако това не помогне, можете да опитате с биотин, хранителна добавка, която насърчава здравословния растеж на ноктите.

Проблемът: деформирани нокти или пръсти

– краищата на пръстите се подуват и ноктите се извиват и закръглят – понякога това може да е признак за развитието на чернодробни или бъбречни заболявания, казва д-р Антъни. Ако имате такъв проблем, говорете с личиния лекар.

Проблемът: Бели петна

много хора вярват, че белите петна по ноктите показват недостиг на калций, но това обикновено не е така: „Обикновено, тези бели петна не са много значими“, казва д-р Антъни. „Те често са резултат от незначителни травми, като това да ударите пръста си срещу нещо, а нямат много общо с недостига на калций.“

Проблемът: Хоризонтални хребети

„Понякога виждам напречни (наляво-надясно) издатъци по ноктите на хората“, казва д-р Антъни. „Това обикновено е в резултат на пряка травма на нокътя или на по-сериозно заболяване, като в такъв случай ще го забележите на повече от един нокът в даден момент.“ Причината? Когато тялото ви работи извънредно, за да се бори със заболяване, то спестява енергия за важните неща. „Вашето тяло се опитва да ви каже: „Аз имам по-добри неща за вършене, отколкото да се занимавам с нокти“ и спира растежа им“, обяснява той.
Друга възможна причина за появата им? „Хоризонталните линии през нокътната плочка може да са причинени от реакция от някакво лекарството, например, ако пациентът наскоро е преминал през химиотерапия“, казва д-р Джалиман.

Проблемът: Вертикални хребети.

Това обикновено е нормален признак на стареене. „Точно като бръчките по лицето, можете да се появят и линии върху ноктите с напредване на възрастта“, казва д-р Джалиман.

Проблемът: Гризане на нокти

е често срещан навик, но ако се изразява в постоянно хапане или късане на кожата около ноктите – това вероятно е признак на обсесивно-компулсивно разстройство. „Понякога се изисква лечение с психиатрични медикаменти за обсесивно-компулсивно разстройство, свързано с гризането на нокти“, казва специалистът. „Горчиво съединение, което е полирано върху ноктите може да ви помогне.“

Проблемът: Тънки деформирани нокти

става въпрос за много тънки нокти, който имат вдлъбната форма. „Това е знак за желязодефицитна анемия,“ казва д-р Джалиман, които препоръчва да говорите с лекар, ако имате такива проблеми. „Това може да се лекува с добавки с желязо.“ Изключително светлите нокти също са признак на желязодефицитна анемия.

Проблемът: Точкова корозия

– говорете с лекар, ако ноктите ви са покрити с ями или вдлъбнатини, тъй като това може да е знак, че имате псориазис, казва специалистът.

Проблемът: тъмни ивици или болезнен растеж.

Ако имате черно оцветяване на ноктите (черни ивици) или болезнен растеж, посъветвайте се с лекар незабавно. „Меланом, който идва от ноктите е нещо много сериозно, а понякога може да се развият черни линии или ивици, които се появят по нокътя,“ казва д-р Антъни. „Така че, ако забележите, че такива промени са настъпили по вашите нокти, важно е да отидете на лекар.“ И въпреки че меланомите обикновено по-често се наблюдават при испанци, азиатско и черно население, Антъни казва, че при тези пациенти, всъщност е по-вероятно да се видят тъмни ивици, когато заболяването е в началото – отидете при специалист, за да не се задълбочат нещата.

Общо
10 неща, които ноктите казват за здравето ни
Заглавие
10 неща, които ноктите казват за здравето ни
Описание
Хиалуронова киселина, глицерин или масло от ший са продуктите, които хидратират нактите.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker