Новини

14 ноември Световен ден за борба с диабета

Русе също е част от инициативата „Диабет – утре може да си ти”

Световният ден за борба с диабета ще бъде отбелязан утре 14 ноември от 11 часа.
Световният ден за борба с диабета ще бъде отбелязан утре 14 ноември от 11 часа.

Световният ден за борба с диабета ще бъде отбелязан утре 14 ноември от 11 часа на площада между Съдебната палата и Часовника. Координатори на националната инициатива са Лайънс Клуб Русе „Сексагинта Приста”, Лайънс Клуб Русе и Лайънс Клуб „Русе Север”, а кампанията преминава под мотото „Диабет – утре може да си ти”, организирана от Националното сдружение „Диабет и предиабет”, сдружение „За инсулиновите помпи” и „Асоциация диабет тип 2”.
Желаещите да подкрепят начинанието за превенция и борба с диабета трябва да са облечени в сини тениски, с които ще оформят „син кръг“, който е символът на борбата с диабета. И „публиката” ще може да с включи в акцията за съпричастност с диабетиците и техните семейства. Събитието ще бъде в рамките на един час. Русе ще стане част от националната инициатива, която ще се проведе и в градовете София, Шумен, Враца, Велико Търново, Пазарджик, Ямбол, Благоевград, Асеновград, Бургас, Перник, Варна, Кюстендил, Пловдив, Ловеч, Добрич, Казанлък, Хасково, но и в много други държави по света.
Данните показват, че от диабет в момента боледуват около 246 милиона по целия свят, но се очаква през 2025 г. засегнатите да са вече 380 милиона. Това заболяване засяга само около 4% от населението на света, но повечето хора не знаят много за него.

„Синият кръг“, който е символът на борбата с диабета.
„Синият кръг“, който е символът на борбата с диабета.

Съществуват два типа диабет:
Диабет тип 1 – настъпва, когато имунната система започва да руши бета-клетките в задстомашната жлеза, които произвеждат хормона инсулин. Организмът произвежда недостатъчно количество инсулин или никакво. Не са известни профилактични мерки срещу диабет тип 1, който причинява около 10% от случаите на захарен диабет в Северна Америка и Европа. Хората, които страдат от диабет тип 1 трябва да приемат инсулин ежедневно.
Диабет тип 2 – за него е характерна инсулиновата резистентност, която се съчетава с понижено отделяне на инсулин от панкреаса. Задстомашната жлеза не произвежда достатъчно количество инсулин или клетките на тялото не могат да използват нормално произвеждания инсулин. Диабет тип 2 обикновено засяга хора от всички възрасти, както мъже, така и жени. Доказана е, че колкото наднорменото тегло на човек е по-голямо, толкова по-висок е и риска от развитие на Диабет тип 2.
Симптомите, по които може да разпознаете заболяването обикновено са внезапни и са следните:
• Засилена жажда и сухота в устата
• Често уриниране
• Изключителна умореност/ липса на енергия
• Внезапно загуба на част от телесното тегло
• Бавно зарастване на раните
• Повтарящи се инфекции
• Замъглено виждане
Диабет тип 1 се лекува по три начина – инсулинова помпа, инсулинова писалка или инжекция с физиологичен разтвор. Много е важно внасянето на инсулин в организма, но и спазването на здравословен начин на хранене, двигателна активност и редовното провеждане на тестове за установяване на кръвната захар.

Общо
14 ноември Световен ден за борба с диабета
Заглавие
14 ноември Световен ден за борба с диабета
Описание
Русе също е част от инициативата „Диабет – утре може да си ти”
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker