Новини

20 май – Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Близо 90% от новорегистрираните с ХИВ у нас са се заразили по сексуален път

20 май - Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
20 май – Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

От началото на 2018-а година до 9 май са открити нови 95 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в България стават 2810, сочат данни. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година, е приблизително 8:1 (мъже /жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път – 53 % при хомо/бисексуален контакт и 5,3% – при инжекционна употреба на наркотици.
На 20-и май, отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който традиционно се пада в третата неделя на месеца. Тази година антиСПИН кампанията преминава под мотото „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!”.


Тя е известна още като Candlelight Memorial и е съвкупност от инициативи за насърчаване на здравно-сексуалното образование и за диалог вътре в уязвимите общности. Кампанията има за цел да подкрепи засегнатите от ХИВ/СПИН и да защити правото им на живот без стигма и дискриминация, на достъп до качествени здравни и социални услуги.
Тридесет и две години след откриването на вируса на човешкия имунодефицит, няма част от света, която да не е засегната от болестта. От началото на епидемията около 80 милиона души са инфектирани с ХИВ, като над 39 милиона от тях са починали от заболявания, свързани със Синдрома на придобита имунна недостатъчност.
В страните от Европейския съюз честотата на заболяване от СПИН е била 5,7 на 100 000 души население и са регистрирани над 29 000 нови инфектирани лица през 2016 г. (за 2017 все-още нямаме данни).
Денят за съпричастност се чества в продължение на 34 години, а първите изяви идват от Калифорния, САЩ, през 1983 година. Постепенно и други страни по света се включват в кампанията, провеждайки бдения, шествия, чайни церемонии, възпоменания. С акциите се ангажират основно неправителствени организации, които работят по проблемите на ХИВ и СПИН. Денят е важен знак на солидарност със засегнатите от болестта по всички континенти и символизира надеждата за новите поколения.
В България и през 2018-а се запазва тенденцията на заболеваемост от последните години. И през 2018-а близо 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път. От тях малко над 50% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 36% от новорегистрираните са се заразили при хетеросексуален контакт, а останалите са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група от 30 до 40 години, както и хората между 20 – 30 години. Това означава, че СПИН-ът коси хората в най-активна възраст.
Денят за съпричастност с хората, живеещи със СПИН, в Русе ще бъде отбелязан с акции на Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН, /КАБКИС/, с медийни изяви и ученически инициативи. Данните показват, че от началото на 2018-а година, до 1 май, в кабинета към Регионалната здравна инспекция са изследвани и консултирани общо 521 клиенти. 300 от тях са потърсили помощта на кабинета , а останалите 221 са били обхванати при изнесени акции „на терен”.
Тази активност е особено важна, тъй като именно чрез тестване в кабинетите за анонимно и безплатно изследване, общо 13 за страната, са открити една четвърт от носителите на вируса през миналата година.
Освен за СПИН, в КАБКИС има възможност за изследване на сифилис и хепатит.

Валя Караджова

Общо
20 май - Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Заглавие
20 май - Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Описание
20 май - Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker