Новини

31 май – Световен ден без тютюнев дим

,,Тютюн и здраве на белите дробове“

Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества.
По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души.

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене. Събитието се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление. За 2019 г. темата на Световния ден е „Тютюн и здраве за белите дробове”. Целта на кампанията, която СЗО поставя през 2019 г. е да се фокусира вниманието върху взаимодействията между употребата на тютюневи изделия и белодробните заболявания.
Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърдечносъдовите, онкологичните, белодробните.
По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите – на така нареченото „пасивно пушене”. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни (причиняващи рак). Поради тези причини Световната здравна организация и Европейската комисия водят политика за ограничаване на вредния навик във всички държави.
По повод 31 май – Световният ден без тютюн, РЗИ – Русе организира информационни кампании с насоченост към различни възрастови и целеви групи с приоритет към деца и млади хора.
Партньори в кампанията са Община Русе, РУО Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев”, учебни заведения,  медии, други.
Период на провеждане: 1 – 31 май 2019 г.
 Кампания за превенция на тютюнопушенето: 

  • През целия период на кампанията  се провеждат обучителни дейности, насочени към младите хора  за вредата от тютюнопушене чрез образователни лекции с видеопокази на тема  „Стоп на тютюневия дим” сред ученици от 10 до 18г. в русенските училища.
  • Разпространяват се здравно – образователни материали сред широката общественост и младите хора в учебни заведения.
  • 13.05.2019 г. – информационна кампания на Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене.
  • 13.05.2019 г. – семинар в РУ ,,Ангел Кънчев“ с участие на медицински сестри и акушерки от I курс във факултет „Обществено здраве.“ На семинара беше изнесена ММП със събеседване на тема „Рискови фактори за здравето.“
  •  Във връзка с кампанията за отказ от тютюнопушене бе направено мониториране за измерване на въглероден оксид в издишан въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи на студентите,  присъстващи на семинара.

23.05.2019 г.  – спортен празник в ОУ „Братя Миладинови“, Русе. Под надслов „Здраве на белите дробове“ учениците взеха активно участие в организираните състезателни игри.

  • Проведен бе конкурс за рисунка на тема „Стоп на тютюнопушенето“ На отличилите се участници са раздадени материални награди и грамоти.
  •  На спортния празник проведохме демонстрация пред учениците с пушещата кукла Сю.
  • Проведени са 4 здравно-образователни мероприятия с демонстрация на пушещата кукла Сю сред ученици от СУ „Възраждане“, Русе.
  • Оказана е консултативна помощ на 7 пушачи, желаещи да откажат пушенето и техни близки в Кабинета за отказване от тютюнопушене.
  • За всички желаещи РЗИ-Русе целогодишно провежда безплатни консултации в кабинета за отказване от тютюнопушене на ул.,,Байкал”, 12 след предварително записване на тел. 082/ 825 632.

 

 

Общо
31 май - Световен ден без тютюнев дим
Заглавие
31 май - Световен ден без тютюнев дим
Описание
,,Тютюн и здраве на белите дробове"
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker