Новини

4-те стъпки към щастието сподели Свами Джотирмая

Усмихвай се, усмивката зарежда с енергия, съветва индийският учител

Свами Джотирмая
Свами Джотирмая коментира, че неговата кауза, заради която обикаля света, е да научи хората на изкуството да живеят, да станат общност, без значение какъв е езикът им и светът да стане по-красив.

Как да се справим със стреса, как да развием своя пълен потенциал, да запазим тялото си здраво и ума си остър, как да бъдем щастливи хора – това са въпроси, които всеки човек си задава. На тях се опита да отговори в петък в Русе по време на своята лекция, придружена от групова медитация, Свами Джотирмая от Индия. Пред публиката той сподели 4-те основни стъпки към щастието:
1. Отдели време за себе си – поне по няколко минути на ден осъзнай себе си. Потърси тишината – затвори очи, потопи се в тишината, тя премахва тъмнината. Особено ако трябва да вземеш важно решение, остани в тишина и тогава ще можеш да вземеш правилното решение.
2. Не прахосвай времето си – ти си на този свят за малко и не пропилявай този шанс нито в бездействие, нито в свръхактивност.
3. Направи усмивката си евтина– тя има много висока енергия , свързва те с другите хора и повишава положителните ти вибрации. Дори да се усмихвате насила, е добре.
4. Животът е учение и благодарност – учи се и благодари повече, защото това издига ума ти и ти носи успокоение.
Свами Джотирмая коментира, че неговата кауза, заради която обикаля света, е да научи хората на изкуството да живеят, да станат общност, без значение какъв е езикът им и светът да стане по-красив. Най-важното според него е всеки да се научи да приема миналото като сън и да живее в настоящето. Да мислиш за миналото или да копнееш по бъдещето е загуба на време, защото пропускаш настоящето.
Какво ни дава медитацията? Тя е начин да се обърнем навътре в себе си, да успокоим ума си, да отпуснем тялото си и да го презаредим. Ако умът е спокоен, той се запазва по-остър и целенасочен, започва да мисли правилно. Свами Джотирмая твърди, че ползвайки тази техника, ние подобряваме взаимоотношенията си, здравето си и постигаме просперитет. Медитацията е един от основните начини да се заредим с енергия, казва той. Само 15-20 минути медитиране се равняват на 6 часа сън, отбелязва индийският учител. Препоръчва за най-голям ефект да се медитира сутрин преди закуска.
Дишането е другият основен начин да се заредим с енергия. Както знаете, без дишане няма живот, подчертава Свами Джотирмая и пояснява колко важно е да усвоим определени техники на дишане, защото те ни гарантират добро физическо и умствено състояние. Само с помощта на дишането е възможно да се освободим от много болежки.
Сънят и храната са другите основни източници на енергия за човека. С храната нито трябва да прекаляваме, нито да е много малко, съветва Свами Джотирмая.
Животът е игра, приеми тази игра и се забавлявай! Това е другият постулат, който Свами Джотирмая внушава на своите последователи. Според него хората се делят на два типа: позитивни и скептици. Вторият тип са склонни да виждат само негативите и вечно да се оплакват. Първият тип са склонни да хвалят другите, да им помагат. Те се усмихват повече и това ги зарежда с енергия. За да докаже силата на усмивката, Свами Джотирмая призова публиката да се усмихва, докато пляска с ръце или пък медитира. В края на срещата действително положителната емоция бе завладяла залата и мнозина от присъстващите споделиха, че се чувстват по-спокойни и щастливи, по-уверени в себе си.
На финала след 30-минутна медитация Свами Джотирмая даде последен съвет на присъстващите – да не се ограничават. И разказа любимата си притча. Наполеон Бонапарт бил още дете, когато предложил ръката си на гледачка да му предскаже съдбата. Попитал я дали ще стане крал. „За съжаление, не, нямаш такава линия”- отвърнала тя. Тогава Наполеон взел един нож и с него разрязал дланта си, за да направи въпросната линия. Тогава гадателката рекла: „ Не, ти няма да станеш крал, ще бъдеш император, защото имаш отношение към живота.”
Така че изводът е, каза Свами Джотирмая: „Ако искаш огън, дай огън, обичай на сто процента, каквото и да правиш, давай сто процента от себе си!”
В заключение той сподели с присъстващите, че България му е като втора родина. Макар че до момента е обиколил 53 държави, тук се чувствал най-добре. И мястото, и хората били специални.

Общо
4-те стъпки към щастието сподели Свами Джотирмая
Заглавие
4-те стъпки към щастието сподели Свами Джотирмая
Описание
Усмихвай се, усмивката зарежда с енергия, съветва индийският учител.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker