Деца и родителиНовини

46 бебета повече проплакаха в Русе през миналата година

В Красен направиха ритуал за плодовитост на младите жени, присъствали на празника

Старшата акушерка Мария Георгиева изми ръцете на д-р Хубчев и му пожела повече бебета в община Русе
Старшата акушерка Мария Георгиева изми ръцете на д-р Хубчев и му пожела повече бебета в община Русе

С обичая „миене на ръце” бе отбелязан Бабинден в АГ комплекса в Русе. Кметът Пламен Стоилов поздрави лекарите и медицинския персонал на родилното за празника и подари красив букет цветя на началника на отделението д-р Ани Матеева. „Русе се гордее с тази болница и с екипа, ръководен от д-р Хубчев. Вие сте олицетворение на всичко, което е заложено в Хипократовата клетва. Благодаря Ви от сърце за всичко, което правите и за това, че давате живот“ заяви кметът Пламен Стоилов. Той пожела скоро да се реализира и идеята в русенската болница да се открие Ин Витро център. Д-р Георги Хубчев – завеждащ отделение АГ към МБАЛ – Русе допълни, че точно тук е мястото на такъв център, защото русенската болница предлага отлични условия и възможности. За изграждането му обаче са необходими близо 300-350 хил. лева.

На празника в АГ комплекса присъстваха още зам.-областният управител Станимир Станчев, проф. Стефанова от Русенски университет, директорът на Здравната каса в Русе г-н Калоян Копчев, д-р Петрова и др.

Кметът на Русе Пламен Стоилов присъства на празника в русенското АГ
Кметът на Русе Пламен Стоилов присъства на празника в русенското АГ

Д-р Хубчев пожела през тази година да има все повече здрави майки и здрави бебета и също така русенският АГ комплекс да остане и през следващите години, основен фактор в здравеопазването между Варна и Плевен.

Любопитен факт е, че през 2014-а година най-възрастната първескиня в Русе е била 45-годишна жена. На другия полюс е 17-годишна ромка, родила третото си дете в АГ-то.

Бабинден отпразнуваха днес и в русенското село Красен. Организатори на тържеството бяха местният пенсионерски клуб и общинският съвет на Български червен кръст – Русе. Въпреки традицията на днешният празник да не се допускат мъже, все пак празнуващите пуснаха без уговорки кмета на община Иваново Георги Миланов да се присъедини към тях. Специални гости бяха още председателят на общинската структура на БЧК – Русе Алисе Муртезова и доброволци от младежкия червен кръст.

Празничният ден започна по обед на площада в селото, където се събраха малки и големи, за да тръгнат според установена вече традиция към дома на баба Надя. Шествието бе водено лично от кметицата на с. Красен Йорданка Чурова.

На празника в Красен присъстваха Алисе Муртезова и кметът на Иваново
На празника в Красен присъстваха Алисе Муртезова и кметът на Иваново

По пътя си, веселата група спираше всички автомобили и канеше дамите да се присъединят към празника. Пред дома си, баба Надя посрещна гостите както подобава с много домашно приготвени вкусотии.

Спазена бе традицията за днешния празник и с вода от р. Русенски Лом, бяха измити ръцете на бабата, за се раждат много здрави деца занапред. Направен бе и ритуал за плодовитост на младите жени, присъствали на празника.

След официалната част, празнуващите жени се върнаха на площада, за да продължат с веселието. Там ги очакваха жива музика, под звуците на която се извиха кръшни хора, пяха се песни, а за допълнение, имаше и томбола с весели награди.

Денят на родилната помощ, или известен още като Бабинден се празнува от години. Това е денят в който се почитат акушерките и гинеколозите. Почитат се и „бабите” –  жените, които помагали при раждане на младите булки и невести при раждане.

Общо
46 бебета повече проплакаха в Русе през миналата година
Заглавие
46 бебета повече проплакаха в Русе през миналата година
Описание
През изминалата година в Русе са се родили с 46 бебета повече в сравнение с предходната година.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker