Новини

Бебе в Испания се роди в непокътнат амниотичен сак

Бебе в Испания се роди в непокътнат амниотичен сак
Бебе в Испания се роди в непокътнат амниотичен сак

Испанско бебе предизвика едновременно рядко и красиво събитие, като се роди в непокътнат амниотичен сак.

Според учените нещо подобно се случва само в един на 80 000 случаи, пише „Дейли Мейл“.
Видеото на раждането е заснето в Испания преди броени дни. Детето е родено минути, след като близнакът му е изроден по естествен начин. Второто бебе обаче се ражда в амниотичния сак, с видима пъпна връв.
Дори лекарският екип, водел израждането, се е изненадал от появата на бебето. Докато са почиствали първото бебе, второто излязло на бял свят. Една от сестрите снимала раждането и така цял всят вече може да види уникалното явление.
Не е рядкост бебетата, израждани със секцио, да бъдат извадени от тялото на майката в амниотичния сак. Далеч по-рядко е обаче това да се случи при естествено раждане.
Обикновено амниотичния сак се пука в началото на процеса на раждане, затова екипът се събира около бебето, за да види явлението, което наистина се вижда един път в живота.
Както е известно, по време на бременността развиващото се бебе е предпазeно от изпълнен с бистра околоплодна течност мехур, изграден от тънки прозрачни мембрани. Именно това е амниотичният сак или т.нар. околоплоден мехур. Той обикновено остава здрав до няколко часа преди да започне раждането или след като раждането вече е започнало, но може да се спука или да започне изтичане на околоплодна течност по всяко време през бременността.
Разкъсването на амниотичните мембрани е известно като “изтичане/спукване на водите”. Понякога мембраните се разкъсват от само себе си, но често пъти лекарите изкуствено пукат мехура, с цел да започне или да се ускори раждането и е известно като изкуствено пукване на мехура. Ако мембраните се разкъсат от само себе си, говорим за спонтанна руптура. Понякога това става преди раждането да започне, но като цяло водите изтичат, когато раждането вече е започнало.
Както вече споменахме, случаи като този в Испания, се случват изключително рядко.
При спукване на околоплодния сак, ако раждането не е започнало, повечето лекари препоръчват да бъде индуцирано, за да се намали рискът от инфекция. Обикновено не се позволява жените да чакат повече от 24 часа с изтекли води.
Понякога се налага изкуствено спукване на мехура, за да започне или да се ускори раждането. Изкуственото разкъсване на амниотичните мембрани се нарича амниотомия. Амниотомия се извършва, когато бременната е близо или на термин, шийката на матката е започнала да дилатира и главата на бебето е слязла в таза. Съществува риск от пролапс на пъпната връв, ако амниотомията бъде извършена твърде рано. Това може да доведе до падане/свличане на пъпната връв около или под главата на бебето и притискането й между главата на бебето и костите на таза, което да причини намаляване или спиране притока на кръв към бебето.
Амниотомията се извършва със специален стерилен инструмент, наречен амниална кука (амниокука), наподобяваща пластмасова игла за плетене на една кука. При разкъсването на мембраните околоплодните води изтичат навън.
Обикновено процедурата е безболезнена, но може да бъде неприятна, ако имате контракция по време на процеса. Тъй като матката продължава да произвежда амниална течност до раждането на бебето, можете да продължите да чувствате изтичане, особено веднага след силна контракция.

Източник: https://www.dnes.bg/

Общо
Бебе в Испания се роди в непокътнат амниотичен сак
Заглавие
Бебе в Испания се роди в непокътнат амниотичен сак
Описание
Испанско бебе предизвика едновременно рядко и красиво събитие, като се роди в непокътнат амниотичен сак.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker