Новини

Бактерии, които се хранят с арсен, могат да променят света

Учени се надяват уникалните микроби да се ползват за пречистване на замърсени с отровния химикал води и почви

Бактерии, които се хранят с арсен, могат да променят света.
Бактерии, които се хранят с арсен, могат да променят света.

Арсенът е химичен елемент, известен със силната си токсичност. За хората и повечето живи организми той е чиста отрова. Преди няколко години учени от NASA обаче откриват бактерии, които буквално се хранят с пословично отровното вещество, а публикацията им в реномираното научно списание Science Express озадачава научния свят и предизвиква полемика. Въпросът е, че откритието променя фундаменталните познания за строежа на живите организми на планената. Американските астробиолози провокират нов поглед към възможностите за развитие на живот и на други планети.
Сензационните микроорганизми, били открити в суровата среда на езерото Моно край Сиера Невада, Калифорния. Интересът към езерото бил породен от неговия състав. Там водата била наситена със съединения на арсена, от които бактериите го усвоявали при размножаването си, нещо, което било непознато на науката до този момент. Според екипа на НАСА в структурата на този вид микроорганизми фосфорът бил сменен с арсен, но други учени възразяват, че това не е аргументирано експериментално.
Въглеродът, водородът, азотът, кислородът, фосфорът и сярата са шестте основни елемента, които изграждат всички познати живи форми на Земята. Фосфорът е важна част от ДНК и РНК-веригите, носители на генетичните указания за изграждане на клетките. Затова фосфорът се смята за задължителен за всяко живо същество. Той е основен компонент на молекулата, която пренася енергия в клетките (аденозин трифосфат), както и на фосфолипидите, образуващи всички клетъчни мембрани.
Арсенът е роднина на фосфора, но е отровен и нарушава метаболитните вериги. Според учените от НАСА обаче арсенът заменя фосфора в ДНК , именно защото имитира действието на фосфатите, при това без това се отразява негативно на развитието на микроорганизмите. Бактериите от езерото Моно, които нарушават известните до този момент правила, карат учените да се питат дали щом този феномен е възможен на Земята, не е ли възможно той да съществува и в космоса?
Уникалните микроорганизми дават повод на специалистите не само да развихрят въображението си за формите на живот във вселената, но и за по-практични изследвания, насочени към решаване на проблема с недостига на чиста вода на планетата и по специално със замърсената с арсен вода.
Изследване на Кралското географско дружество във Великобритания установява, че около 140 милиона души по света са подложени на системно натравяне с арсен . Най-тежък този проблем бил в Индия, Пакистан и Китай, но и в развитите страни има риск от такова замърсяване. Източник на отровата са подпочвените води и растенията, поливани със заразена вода. Ситуацията се влошава от факта, че в най-засегнатите от замърсяването райони в Азия, основна храна е оризът. А той има способността да натрупа до 10 пъти по-големи нива арсен от житните култури при използването на една и съща вода за напояване.

Фосфорът е важна част от ДНК и РНК-веригите, носители на генетичните указания за изграждане на клетките.
Фосфорът е важна част от ДНК и РНК-веригите, носители на генетичните указания за изграждане на клетките.

Високите концентрации арсен в организма е пряко свързано с повишен риск от появата на различни видове раку кардио-васкуларни проблеми, високо кръвно, инфаркт, нарушаване на пигментацията на кожата, до поражения върху нервната система.
Учените се надяват, че бактериите, които могат да усвояват арсена, ще помогнат за почистването на замърсените с този токсичен химичен елемент води и почви.
Интересно е, че български учени също работят върху този проблем. Преди 2 години за присъждане на докторска степен по микробиология Красимира Добрева от Софийския университет подготвя дисертация върху изследване на арсен-устойчиви и арсен-трасформиращи бактерии, изолирани от замърсени местообитания в района на КЦМ- Пловдив и МДК-Пирдоп, като обръща внимание на генетичните компоненти, отговорни за устойчивостта и трансформационната способност на изолатите. А целта е търсене на технологии за биоочистване на околната среда.

Общо
Бактерии, които се хранят с арсен, могат да променят света
Заглавие
Бактерии, които се хранят с арсен, могат да променят света
Описание
Учени се надяват уникалните микроби да се ползват за пречистване на замърсени с отровния химикал води и почви.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker