Новини

Прилепи, гризачи и маймуни сеят заразата Ебола

До средата на 2015-а светът ще разполага с ваксини срещу заразата

Д-р Снежана Станчева, вирусолог в лаборатория „Здраве“
Д-р Снежана Станчева, вирусолог в лаборатория „Здраве“ разкри подробности за Ебола

Ебола е тежко протичащо заболяване с висока смъртност и засега без специфично лечение или ваксина. Предполагаемият източник на Ебола са горските прилепи. Смята се, че те са основният резервоар на инфекцията.
Ебола е хеморагична треска, като освен дивите прилепи, източник на инфекцията са  гризачи, маймуни, както и болен човек.
Заразяването става чрез директен контакт с кръв и телесни течности/слюнка, изпражнения, пот, кърма, урина и сперма/ от  живи или мъртви животни и хора, както и чрез  сексуален контакт. Повечето хора в Африка са заразени при обработката и консумацията на месо от диви животни. Според  Центъра за международно изследване на горите, всяка година в басейна на Конго в Африка се изяждат 5 млн.тона такова месо,  включително и от прилепи.
За първи път вирусът на Ебола е открит в Конго през 1976 година. Сегашната епидемия от Ебола не е първата , но е най-широко разпространената поради многото пътувания и миграции на населението . При предишни епидемии смъртността е достигнала до 90%. По данни на Световната здравна организация към 18 ноември, починалите от ебола са 5459 души, а болните 15 351, т.е. смъртността е по-малка от 40%. Центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ са изчислили, че е възможно броят на новозаразените хора да достигне 1,4 млн. до началото на 2015 година,  ако няма сериозна намеса за задържане на вируса.

Случаите на Ебола са в 8 страни, като най-тежко засегнатите са от Западна Африка
Случаите на Ебола са в 8 страни, като най-тежко засегнатите са от Западна Африка

Случаите на Ебола са в 8 страни, като най-тежко засегнатите са  от Западна Африка :  Сиера Леоне, Гвинея и Либерия, но заболели има в Мали, Нигерия и Сенегал, като в последните две държави епидемията е обявена за приключила. Световната здравна организация съобщава за единични случаи на Ебола в Европа предимно на хора, имали контакт с болни. В  САЩ също са регистрирани случаи.
Симптомите на Ебола се появяват от 2 – 21 дни след експозиция, най-често между 8-ия и 10-ия ден.  Протичането на болестта е в две фази: Първата се проявява с температура, болки в мускулите, фарингит, повръщане и диария, силни болки зад гръдната кост. След една седмица следва втората фаза на заболяването, протичаща  с конюнктивит и кръвоизливи от стомашно-чревния тракт и кожата. Хората, преживели  инфекцията, развиват антитела, които се запазват най-малко 10 години в кръвта и ги предпазват от ново заразяване.
В борбата за ограничаване на заболяването САЩ, Великобритания, Франция, Китай и международни организации предоставят пари и персонал в засегнатите части от Западна Африка. ЕС е отпуснал 1млрд.евро за борба с болестта. Фармацевтичните компании също работят по създаването на антивирусни препарати.

Ебола е хеморагична треска, като освен дивите прилепи , източник на инфекцията са гризачи, маймуни, както и болен човек.
Ебола е хеморагична треска, като освен дивите прилепи, източник на инфекцията са гризачи, маймуни, както и болен човек.

В началото на месец ноември започна експериментално прилагане на ваксина срещу Ебола, но резултатите от лечението ще се обявят по-късно. Учените се надяват, че както и при други епидемии, процесът се самоограничава чрез създаването на общ имунитет у хората , особено у преболедувалите. В случая с Ебола благоприятен е и фактът, че заболяването има къс инкубационен период и няма дълго  носителство на вируса преди първите симптоми.

Както медиите оповестиха, в България няма случай на заболяване от Ебола. Министерството на здравеопазването доказа, че има механизми за бързо реагиране в случай на необходимост. Оценката на Съвета по здравна сигурност е , че няма пряка заплаха за България от Ебола.
Прогнозите за намиране на трайно разрешение на проблема Ебола са сравнително добри. Фармацевтичните компании работят по експериментални ваксини и антивирусни лекарства, като 250 хиляди ваксини срещу  Ебола трябва да са произведени до началото на второто шестмесечие на 2015 година.

Д-р Снежана Станчева, вирусолог в лаборатория „Здраве“

Общо
Прилепи, гризачи и маймуни сеят заразата Ебола
Заглавие
Прилепи, гризачи и маймуни сеят заразата Ебола
Описание
Ебола е тежко протичащо заболяване с висока смъртност и засега без специфично лечение или ваксина.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker