Новини

Безплатни прегледи за миома в „Медика“ всеки месец

Безплатни прегледи за миома в "Медика" всеки месец
Безплатни прегледи за миома в „Медика“ всеки месец

Всяка четвърта жена над 30 години е засегната от миома на матката.

Въпреки че заболяването не е животозастрашаващо, то може да е предпоставка за редица усложнения. В някои случаи е възможно да доведе до стерилитет или дори да прерасне в злокачествено образувание. Размерът може да варира от няколко милиметра до десетки сантиметри!
Причината за появата на миома все още не е известна. Според различните източници причините за развитието ѝ се крият в генетичните промени, фамилната анамнеза, растежните фактори и расите. Това, което се знае със сигурност е, че миомата е хормоночувствителен тумор, чийто растеж се стимулира от естрогенните хормони. Въпреки, че те сами по себе си не са отговорни за появата на миома, заболяването не се заражда преди и след фиртилната (детеродната) възраст.
Веднъж появил се възелът не може да изчезне от само себе си. При размери, приравняващи се на плод в 3-я месец на бременността, миомата не се нуждае от лечение, а само от периодично наблюдение. Ако обаче се прояви някой от следните клинични симптоми – продължително и болезнено менструално кървене, болка в областта на малкия таз и гърба, болки по време на секс, често уриниране, анемия с чувство за отпадналост и умора или планирате бременност, то е добре веднага да се замислите за емболизация.


Същността на метода се изразява в прекъсване на притока на кръв до тумора. По този начин образуванието започва да „изсъхва“ и да намалява своите размери. В Русе, емболизация на миома се прилага от 2015 г., когато доц. д-р Елисавета Вълчева – специалист по образна диагностика и инванзивна рентгенология, оглавява екипа на отделение по Образна диагностика към УМБАЛ „Медика Русе“. От началото до сега, чрез тази интервенция е подобрено състоянието на десетки жени. Един от големите успехи, с които се гордеят от лечебното заведение, е раждането на здраво бебе, след проведена емболизация на миоматозен възел на майката.
В изпълнение на своята мисия за превенция и лечение на пациентите си, специалистите от Лечебни заведения „Медика“ продължават стартиралата през 2015 г. кампания за ранна диагностика на миомни образувания, чрез безплатни прегледи. Прегледите се провеждат всяка предпоследна сряда на месеците, след предварително записване на тел 082/502 430 или на регистратурата на ДКЦ-2 в ж.к. „Здравец-Изток“, ул. „Рига“ 35.

Общо
Безплатни прегледи за миома в "Медика" всеки месец
Заглавие
Безплатни прегледи за миома в "Медика" всеки месец
Описание
Всяка четвърта жена над 30 години е засегната от миома на матката.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker