Новини

Дишането алкализира pH баланса в тялото

Дишането сред природата е пречистващо
Дишането сред природата е пречистващо

Дишането играе жизненоважна роля в процеса на балансиране на pH  в тялото. Когато става въпрос за рН-балансирани комбинации от храни, трябва да сме добре запознати с мощната роля, която храната има за здравето на костите и за поддържането на потенциала на водорода в тялото. Освен храната обаче,  дишането също играе много важна роля за алкализирането на нашия организъм. Правилното дишане може да доведе до пречистване на клетките, до изгонване на стреса и натрупаните киселини в тялото.  То трябва да е нито много плитко, нито много забързано. Изключително бързото дишане алкализира прекалено много кръвта, а обратното – твърде плиткото дишане причинява по-висока киселинност.

 

Защо това е така? Когато подсъзнателно задържате дъха си и не успявате да дишате дълбоко и изцяло, вие не само, че не успявате да поемате достатъчно кислород, а и не издишате въздуха напълно. Това означава, че в кръвта ви се акумулира въглероден двуокис. Високите му нива снижават водородния потенциал и това води до повишаване на киселинността на кръвта.

Доказано е, че правилното дишане подобрява кръвообръщенето и храносмилането, облекчава стреса и помага за пречистване на тялото от токсини.

Ако дишате плитко, пълните само горната половина на дробовете с въздух т.е гърдите. Коремът ви в този случай изобщо не се повдига.

Изображение на правилно диафрагмено дишане
Изображение на правилно диафрагмено дишане

За да са вдишванията ви наистина здравословни и пречистващи, трябва да изпълвате изцяло дробовете и също така напълно да ги изпразвате.  Това не трябва да става бързо.

 

В началото може да сте затруднени при изпълнението на упражнението, което при постоянство скоро ще се превърне във ваш добър навик. Първата стъпка е да си изградите и да поддържате добра стойка. Когато сте приведени напред, вашите дробове и диафрагмата нямат място да се разширяват. А ако си наложите да стоите с изправен гръб, може и с ръце на кръста за равновесие, за да си поемете няколко пъти дъх по този начин, мускулите са балансиране и ще откриете, че не можете да задържате тази изправена стойка много дълго. В началото изглежда, че тя прави дишането по-трудно. 

Затова изградете стойката си с упражнения и правилното ви дишане ще последва естествено. Необходимо е да се знае, че упражненията играят много важна роля за коригирането и поддържането на добрата стойка на тялото. Всяко движение може да изгражда костите и да укрепва мускулите. Може да го правите по всяко време и навсякъде.

В началото можете да поставите ръка върху корема си, за да усетите как при всяко вдишване той се издува напред, а при всяко издишване се прибира навътре.

С честото изпълняване на това лесно упражнение, ставате по-силни, действието на мускулите ви върху костите подобрява силата и плътността им. 

Подобряването на стойката води също така до по-лесното, по-здравословно и по-дълбоко дишане, което от своя страна значително подобрява алкалността на тялото. поразително е как тялото ви работи в чудесен синхрон, когато му дадете онова, от което се нуждае.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker