МедицинатаНовини

Камера за ранна диагностика на ретината получи АГ комплексът

Около 150-200 деца се раждат с очни проблеми в областта

Д-р Албена Ангелова - офталмолог - представяне на камерата за ретинална диагностика
Офталмологът д-р Албена Ангелова обясни за какво ще служи камерата за ретинална диагностика

Недоносените деца в Русе от днес ще могат да се възползват от камерата за ранна диагностика на заболявания на ретината. Директорът на МБАЛ – Русе АД д-р Владин Петров прие дарението направено от Лайънс клуб „Сексагинта приста” с благодарност, тъй като апаратурата е изключително полезна.
Средствата за очния скенер са събирани в продължение на три години чрез  благотворителни балове на Лайънс движението в Русе. Камерата за ранна диагностика е една от четирите в страната и с нея може да се диагностицира всяко едно заболяване на очите.
Според статистиката годишно в областта се раждат около 150 -200 деца с очни проблеми, съобщи офталмологът д-р Албена Ангелова.

Недоносените деца в Русе от днес ще могат да се възползват от камерата за ранна диагностика на заболявания на ретината
Недоносените деца в Русе от днес ще могат да се възползват от камерата за ранна диагностика на заболявания на ретината

Освен за диагностицирането на ретинопатия, апаратът ще се използва и за установяване на други вродени аномалии и заболявания на очите. Той ще бъде разположен в неонатологичното отделение на АГ комплекса, но при необходимост и за скринингови изследвания ще може да се мести в болницата.

Представителите на фирмата производител на скенера са предложили да се извършват изследвания на всички новородени, без значение дали те са рискови, допълни офталмологът д-р Миланов.

Ретиналната камера, която вече е част от апаратурата в АГ комплекса, е най-голямото дарение правено някога на болницата в Русе. Тя е на стойност над 100 000 долара, съобщи д-р Теодора Константинова. За закупуването на очния скенер са помогнали още Лайънс интернешънъл и дарителската кампания на Райфайзен банк „Избери да помогнеш”.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker