Новини

Черен ориз – суперхраната на императорите

Зърнената култура детронира черната боровинка като антиоксидант номер 1

Черен ориз - по-полезен от белия и кафявия.
Ако някои простосмъртен имал дързостта да яде черен ориз, го чакала смъртна присъда.

Когато става въпрос за здраве, не можем да не споменем една от суперхраните – черен ориз. Той е зърнена култура, култивирана преди векове в Азия. В него има широк спектър от хранителни вещества и е най-здравословната разновидност на ориза. В Древен Китай са го наричали „императорски“ или „забранен ориз“, защото е бил отглеждан в много малки количества. Правото да го консумират са имали само императорът и неговите приближени. Легендите разказват, че владетелят го искал само за себе си, тъй като вярвал, че тази суперхрана ще му донесе цветущо здраве и дълголетие. Ако някои простосмъртен имал дързостта да яде черен ориз, го чакала смъртна присъда.

Черният ориз е богат на антиоксиданти. Те се съдържат в чая и кафето, но най-много в тази суперхрана. Черният цвят може да се дължи на същите вещества, които дават отличителното оцветяване на боровинките и акай бери. Доскоро най-мощният антиоксидант, според специалистите, беше черната боровинка. Но черният ориз вече я детронира от първото място. В една супена лъжица черен ориз се съдържат повече антиоксиданти, антоциани, влакна и витамин Е, отколкото в черната боровинка.
18 вида аминокиселини, каротин, витамини и фибри могат да се открият в черния ориз. Той съдържа глутен, но пък е с много ниско съдържание на захари. Това го прави изключително полезен за диабетици и хора, желаещи да редуцират теглото си.
Високият холестерол няма шанс, когато срещу него се изправи черният ориз. Скоро стана ясно, че антоцианините в него контролират нивата на холестерола, по-добре от всяка друга хранителна добавка. Многобройни проучвания показват, че черният ориз съдържа голямо количество антоцианини, които са в състояние да намалят риска от сърдечен удар. Нейното лечебно действие се състои в това, че предотвратява натрупването на плаки в артериите, което е най-често срещаната причина за появата на сърдечни атаки.
Черният ориз се използва за превенция срещу редица други социалнозначими заболявания. Различни изследвания сочат, че хранителният продукт има силно антиканцерогенно действие. Твърди се , че предпазва още от Алцхаймер и диабет.
Според диетолози, ако човек консумира редовно зърнената култура, си осигурява и оптималните дози важни минерали като фосфор и магнезий. Вегетарианците могат без ограничения да ядат суперхраната, защото в нея има много желязо и цинк.
Смята се, че черният ориз е по-полезен от белия и кафявия, тъй като в него се съдържа по-малко количество натрий. Вкусът е идентичен, но тъй като обвивката му е по-груба, отнема доста по-дълго време, за да се приготви. Кисненето във вода за десет часа от предната вечер е задължително. Вари се около час. Щом е готов, придобива пурпурен цвят. Може да е част както от солени, така и от сладки и пикантни ястия и се комбинира без проблем с всякакви зеленчуци.

Общо
Черен ориз – суперхраната на императорите
Заглавие
Черен ориз – суперхраната на императорите
Описание
Зърнената култура детронира черната боровинка като антиоксидант номер 1.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker