Новини

Град на децата аутисти ще градят в София

В минибанки, минимагазини и миниресторантчета малчуганите ще се обучават за реалния живот

Град на децата аутисти ще градят в София.
Град на децата аутисти ще градят в София.

Град на децата ще се изгради в София зад НДК. Идеята е на родители и на организации, които работят в подкрепа на децата аутисти. Тя ще се реализира в партньорство със Столична община в рамките на инициативата „София – Европейска столица на културата 2019”.
В това специално място ще има кътове за социализиация- минибанки, минимагазини, миниресторантчета, в които малчуганите ще се подготвят за реалния живот. До градчето ще имат достъп всички деца, но тези със специални потребности ще бъдат подкрепени от щатни специалисти, обяснява Владислава Цолова, председател на фондация „Стъпка за невидимите деца”. За всички аутисти формирането на навици за справяне с реални житейски ситуации е от голямо значение, защото при тях това обучение отнема много време, разказва Цолова. Подчертава, че такива умения ще са от полза за всички деца.
Към Града на децата ще заработи първият в България Център за професионално обучение и магистратура на специалисти за работа с деца от този спектър. В него ще се обучават психолози, логопеди, педагози и други специалисти, за да получат знания и умения за поведението на деца аутисти и как точно да работят с тях. Образователната програма е 3-годишна по приложен поведенчески анализ.
Създаването на нова култура по отношение на децата и особено на тези със специални потребности е най-важното. От фондация „Стъпка за невидимите деца” съобщават, че броят на децата с разстройства от аутистичния спектър в цял свят расте. Ако преди 20 години се е приемало, че средно 5 на всеки 10 000 деца са били с тази диагноза, днес се прима, че 1 на всеки 88 деца се дигностицира така.
Както е известно, навременната диганоза и подходящите комплексни грижи дават възможност на аутистите да се социализират, а това е и голяма облекчение за техните семейства. В САЩ например 70 % от децата аутисти, които са минали през специално обучение могат да се приобщят пълноценно, да постъпят в нормални училища, да се реализират. У нас, за съжаление, само 3% от децата аутисти успяват да се адаптират изцяло, тъй като те късно се диагностицират и насочват към специализирана помощ. А и тя стана факт тук едва през последните няколко години.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker