Новини

Запекът в детска възраст

При преминаване към адаптирано мляко и при захранване също може да се стигне до затруднено изхождане

Запек при децата.
Запекът е често срещано явление и в детска възраст.

Запекът е често срещано явление и в детска възраст. Ако не му се обърне внимание, той може да причини не просто дискомфорт, но и сериозни увреждания. Използването на слабителни в подобни случаи е нож с две остриета, защото някои препарати могат да задълбочат проблема. Има обаче нов подход в лечението на запека – с балансирано очистително, което не дразни лигавицата, иновативна микроклизма на основата на меда.
Преди да обясним какво представлява тя, нека да поговорим малко за причините, които го предизвикват. В над 90 % от случаите той се дължи на нефизиологични условия, които се появяват през целия период на детската възраст, категорични са изследователите.
Такива проблеми може да има още в кърмаческа възраст. При бебетата трудното отделяне на изпражненията може да обясни с неспособност да се контролира коремния тласък, с отпускане на тазовото дъно поради функционална незрялост. При преминаване към адаптирано мляко и при захранване също може да се стигне до затруднено изхождане заради повишена консистенция на изпражненията.
В предучилищна възраст неправилното тоалетно обучение може да доведе до сериозни здравословни увреждания. Принудителното приучване към контролиране на сфинктера може да причини изменения на червата, предупреждават лекари.
В училищна възраст децата често игнорират стимула за голяма нужда. В тази възраст те често отлагат ходенето до тоалетна за сметка на домашните, ученето или игрите. В този период запекът може да се дължи и на формиране на трудни за отделяне изпражнения. Те се получават при продължителни заболявания, които водят до намалена физическа активност, дехидратация при фебрилно състояние, ограничен прием на храна поради липса на апетит. Другата причина е неправилен начин на живот: приемна на бедна на плодове и зеленчуци храна, рядко пиене на вода, липса на достатъчно движение.
При твърди фекалии и голямо напъване често се стига до анални фисури – болезнено разкъсване на повърхностния слой (лигавицата) на аналния канал. При кърмачетата те често са причинени от непоносимост към протеините на кравето мляко. Към проблемите, свързани със запека може да се причисли и ректалната хипочувствителност. Тя се характеризира с намалена способност за усещане на ректалното разширяване поради дисфункция на аферентните нерви (провеждат чувствителни нервни импулси от периферните peцептори към ЦНС) или прогресивна ректална дистензия (раздуване на ректума от газове) , следствие на застой на фекалии.
При трудна дефекация, както вече споменахме, лигавицата на червата може да пострада. От друга страна, е от голямо значение тази лигавица да е здрава, защото играе важна роля при изхождането. В противен случай се получава порочен кръг „запек-бока- запек”.
За да се излезе от него през последните години се препоръчва иновативна микроклизма, която комбинира балансирано очистително действие със защитно и успокоително действие по отношение на ректалната лигавица. Това е активен комплекс от различни видове нектарен мед и от медена роса, обогатен с полизахаридна фракция от алое и слез. Различните видове мед са специално селекционирани, за да придадат на продукта:
– балансирано осмотично действие, обусловено от високата концентрация на прости захари и минерални соли
– силно антиоксидантно действие, благодарение най-вече на меланоидите в меда от медена роса.
– Растителните екстракти от гел на алое и слез засилват значително мукоадхезивните свойства на препарата.
– Ректалното прилагане на меда датира още от 1500 пр.н.е., а 1000 години по-късно Хипократ използва клизми на основата на мед за слабителни и очистителни цели. Днес авангардните технологии правят нов прочит на тези исторически свидетелства като предлагат продукти на основата на меда и няколко билки, които действат едновременно очистително и защитно.

Общо
Запекът в детска възраст
Заглавие
Запекът в детска възраст
Описание
При преминаване към адаптирано мляко и при захранване също може да се стигне до затруднено изхождане.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker