Новини

Имате болки в гърба? Променете живота си!

Имате болки в гърба? Стресът и обездвижването отслабват мускулите

Болки в гърба
Страдате от болки в гърба, но няма ясна причина за това?

Страдате от болки в гърба, но няма ясна причина за това? Не сте претърпели злополука, нямате дегенеративни изменения в гръбначния стълб, но въпреки това болката ви съпътства. Ако е така, най-добре се запитайте дали всичко в живота ви е наред и не е ли време нещо да промените в него, съветва известният мюнхенски терапевт д-р Мартин Марианович.
Когато не са открити ясни причини за болките в гърба и шията, според него единствената успешна терапия е…психиката. На пръв поглед това твърдение може да предизвика насмешка. Специалистът обаче обяснява, че има пряка връзка между болките в гърба и негативната личностна настройка, душевните натоварвания и прекаления стрес. В резултат на психическото напрежение се стига до дразнене на мускулите и сухожилията, което от своя страна предизвиква възпаление, което пък води до болки. Болката от своя страна предизвиква страх, страхът – до стрес, а стресът усилва болката. С други думи напрегнатата психика създава условия за възникване на болки в гърба, които имат определена функция – да сигнализират, че нещо в живота ни трябва да се промени. Затова специалистът препоръчва на своите пациенти да се запитат: движа ли се правилно и достатъчно? Каква стойка заемам на работното си място или на ученическата банка? Тревожен ли съм, живея ли под стрес?
Защо напрежението и стресът отслабват мускулите?
При продължителен стрес тялото отделя хормона кортизол, който разгражда белтъчините в мускулите. А това води до отслабване на мускулната тъкан, обясняват специалистите. Щом обаче мускулите са отпуснати, те не могат добре да поддържат гърба, в резултат на което се генерира напрежение, клетките не се снабдяват с достатъчно кислород и хранителни вещества. Освен това при стрес се увеличава чувството на глад, човек започва да се тъпче, наддава на тегло, отслабва имунната система, което допълнително се отразява зле на гърба.
Изследвания доказват, че друга причина за болките в гърба е неправилната стойка и продължителното стоене на едно място и в една поза. Ако към това се прибави и стресът от това, че човек не е оценен добре в работата си и се напряга психически там, състоянието му допълнително се утежнява. Напоследък здравните експерти все по-често говорят за необходимостта от плаващо работно време, което да предостави на работниците време за отдих и спорт. Проблемът е, че вместо с тези полезни дейности, мнозина вероятно ще предпочетат да оползотворят свободните часове не със спорт и други физически дейности, а с повече сън, гледане на телевизия, сърфиране в интернет или нещо подобно.
Срещу болки в гърба – силна мускулатура
Факт е, че болките в гърба могат да намалеят или да изчезнат, ако мускулите са силни да го поддържат в изправено състояние. Дори в случаите, когато става дума за болестни изменения и дегенерация, физическите упражнения и специално укрепването на мускулите на шията и гърба, могат да забавят процесите и да намалят значително болката. В тези случаи, разбира се, е препоръчителна и допълнителна терапия.
Тъй като след 40-годишна възраст обикновено мускулите започват да отслабват, а сухожилията да се свиват и втвърдяват, също може да се стигне до болки в раменете, врата и ръцете защото при тези процеси се стига до напрежение в нервите. За да се отложат във времето тези естествени процеси, специалистите съветват да се правят упражнения, които са свързани с разтягане.
Немска програма срещу хронични болки
Немски специалисти са разработили специална програма срещу хронични болки в гърба, която не само облекчава симптомите, но и стимулира пациентите да променят своята двигателна активност и стила си на живот. Тя следва модела на „интегративната превенция” и включва: силови тренировки на специални уреди, гимнастика за мобилизация, упражнения за разтягане и координация от отпускаща терапия и обучение за правилна стойка на гърба. В продължение на 3 месеца с пациентите се занимава интердисциплинарен екип от лекари и физиотерапевти. Досегашният клиничен опит е показал, че при 93 % от пациентите лечението има позитивен ефект, като при всеки втори болките са изчезнали напълно.
Изключително добри резултати дава и хиропрактиката. В София, както вече „Здраве да е” писа, има Американска клиника за гръбначни заболявания, която прилага този метод. Нейни специалисти ще обучават лекар и от други градове, вкл. от Русе.
Ако обаче искаме да не стигаме до силните болки и ежедневния дискомфорт, най-добре е сами да се погрижим за себе си, като започнем да мислим позитивно и се пазим от постоянния стрес и намерим най-подходящия и приятен за себе си начин да се движим и укрепваме мускулатурата си. Това може да стане чрез колоездене, плуване, фитнес, йога или танци….Изборът, но и волята са ваши!

Общо
Имате болки в гърба? Променете живота си!
Заглавие
Имате болки в гърба? Променете живота си!
Описание
Стресът и обездвижването отслабват мускулите.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker