Новини

Хранителни разстройства, за които незнаем

Хората, които страдат от това заболяване идват във всички форми и размери

Хранителни разстройства, за които незнаем.
Хранителни разстройства, за които незнаем.

Склонността към преяждане се е превърнала в приемливо клише тези дни-много хора посягат към сладолед или други сладки неща след раздяла. Малцина от нас обаче свързват пристъпите на преяждане с анорексия или булимия. Но точно като тях, склонността към преяждане, може да се превърне в хранително разстройство. Кампания за осъзнаване водена от голямата тенисистка Моника Селеш набира сили. Тъй като тя разкри наскоро по време на събитие, че „склонността й към преяждане е била толкова трудна, колкото всеки един момент на тенис корта.“
Статия за склонността към преяждане е публикувана в последното издание на „Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства“. Оказва се, че болестта засяга около 2,8 милиона жени и мъже. Преяждането е нещо различно от булимията, която се характеризира с един цикъл от ядене на големи количества храна и след това повръщане, за да се отървете от излишните калории. За разлика от страдащите от анорексия, хора със склонност към преяждане не се фокусират върху това да контролират тяхното тегло и форма.
Кампанията по осведоменяване се финансиран от фармацевтична компания, която прави лекарството, което третира хората със склонност към преяждане, в партньорство с организациите с нетърговска цел към „Националната асоциация на хранителните разстройства“ и „Асоциацията на хората със склонност към преяждане.
• Възрастта на поява обикновено е около 21-годишна възраст; други хранителни разстройства са склонни да започнат в юношески години.
• Хората, които преяждат, обикновено бързо консумират необичайно големи количества храна на едно сядане. Те се чувстват извън контрол и не могат да се спрат, и ядат, докато преядат – повече отколкото могат да поемат.
• Склонността към преяждане най-малко веднъж седмично в продължение на три месеца е определящ критерий за това, че човек страда от това хранително разстройство.
• Хората, които страдат от това заболяване идват във всички форми и размери -те могат да бъдат с наднормено тегло, поднормено тегло, нормално тегло или със затлъстяване. Състоянието се среща по равно между мъжете и жените, както и сред всички раси. Както каза д-р Оливър-Пиат, „Ние трябва да забравим, че това е състояние, от което страдат привилегированите бели момичета“, засегнати от хранителни разстройства.
• Преяждането често се прави тайно, и стремежа да се скрие човек така се отнася, че може да пропусне светско събитие, за да се нахрани. Все едно, че сте взети за „заложник“ от разстройството.
• Преяждащите изпитват тежко чувство на срам след гуляя.
• В основата на това хранително разстройство седят смесица от неврохимични реакции и фамилна анамнеза.
На въпрос дали консумирането на един тип храна може да се квалифицира като склонност към преяждане, Моника Селеш казва „Това е мое, също!“, усмихвайки се. Всъщност, преяждането може да включва един тип храна или различни видове, отговаря д-р Оливър-пиат.
Моника Селеш първа сподели за склонността си към преяждане в автобиографията си от 2009 г. „Овладяване: На моето тяло, съзнание и себе си“. След като бе намушкана в гърба от умопомрачен фен, тя разказва: „Търсех много комфорт и го намерих в кофичките със сладолед и мазни торби с чипс.“ Тя описва, че се е обучавала и дисциплинирала на тенис кортовете, а след това се е прибирала вкъщи и е ядяла безразсъдно. „Вие вдишвате храна“, казва тя. „След това чувствах, че съм разочаровала треньорите ми, спонсорите ми, дори и моето семейство.“
„Мразех себе си и се наричах дори „свиня“ и „изрод“, казва журналист и активист по хранителни разстройства, който е автор на книгата „Храната: наркотикът на доброто момиче. Отива на екскурзия в Саут бийч с колеги. Една нощ, тя си спомня, че всеки излизал на клуб, но тя не отишла, защото нямала търпение да остане сама в хотелската стая и да яде.
Лечението на склонността към преяждане обикновено включва терапевтични сесии с квалифициран професионалист. Като цяло е вярно това, че лечението на психичното заболяване, започва с осъзнаване. Ако чувствате, че отношенията ви с храната са извън контрол, говорете с вашия лекар.

Хранителни разстройства, за които незнаем
Хората, които страдат от това заболяване идват във всички форми и размери.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker