Новини

„ЕКО Образование за здравословна околна среда ” представиха в Русе

Курсове за защита на околната среда в училищата на всички нива и дигитализиран учебен процес

‘ЕКО Образование за здравословна околна среда” представиха в Русе.
‘ЕКО Образование за здравословна околна среда ” представиха в Русе.

Създаването на иновационна система за провеждане на обучение и оценяване, знание, резултати и умения необходими за запазването на природното наследство, създаване на общи учебни програми в Трансграничния регион; установяване на модел за партньорство между неправителствения сектор и училищата са целите, които си поставя проктът ‘ЕКО Образование за здравословна околна среда ”, MIS ETC 336, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013, която е съфинансирана от Европейския Съюз чрез Европейския Фонд за Регионално развитие. Проектът беше представен днес в Русе на пресконференция. Сред официалните гости на събитието беше заместник областният управител на Област Русе Станимир Станчев. Станчев приветства проекта и допълни, че се надява и в бъдеще да има още подобни проекти, където да бъдат включени и русенски училища.
Водещ партньор е Сдружение Евроинтегра в партньорство с Община Главиница и „Сдружение за защита правата на животните“– Русе. Партньорите от Румъния са съответно асоциация „Домино“ – Крайова, гимназия „Трайан Вуйа“ – Крайова, техникум „Хориа Винтила“ – Сегарча и Основно училище № 1 – Чоканещ.
Първоначалното проучване е към своя край, а след това ще бъде направен сравнителен анализ, които ще определят конкретните екологични проблеми на региона. В зависимост от резултатите от направените изследвания специалисти от България и Румъния, ще изработят единни учебни планове, които ще се прилагат в четирите училища.
Предвижда се да бъде направена оценка и анализ на осведомеността по въпросите на околната среда от гледна точка на младежта и как тя може да бъде променяна по начин, по който хората да могат да защитават природата в тяхното ежедневие. Анализът се очаква да окаже особено влияние при въвеждането на помагалата по опазване на околната среда в гимназиите за ученици от 7 до 11 клас.
Проучванията ще покриват набелязаните целевите региони като по този начин организаторите на проекта ще получат реална картина на резултатите от региони с различни характеристики – развити райони и селски райони. Резултатите и анализът ще бъдат пилотни за България на национално ниво.
В зависимост от изводите ще се разбере и важността от въвеждането на курсове за защита на околната среда в училищата на всички нива. Организаторите надяват това да спомогне за ускоряването на процеса за превенция и предприемане на необходимите мерки за намаляване на замърсяването в засегнатите райони.
Ще бъде дигитализиран учебния процес в общо 4 училища на територията на двете държави. Така вниманието на учениците ще бъде фокусирано върху належащи глобални въпроси и влиянието им в рамките на двете страни.
„ЕКО Образование за здравословна околна среда” е проект стартирал в края на 2014 година и ще бъде реализиран до края на 2015 година.

Общо
„ЕКО Образование за здравословна околна среда” представиха в Русе
Заглавие
„ЕКО Образование за здравословна околна среда” представиха в Русе
Описание
Курсове за защита на околната среда в училищата на всички нива и дигитализиран учебен процес
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker