Новини

Ерготeрапия дава шанс за пълноценен живот

Ерготирапия дава шанс за пълноценен живот
Ерготерапия дава шанс за пълноценен живот

Ерготерапия дава надежда на хората, срещащи затруднения в своя заседнал и еднообразен живот, да извършват ежедневните си дейности по по-лесен, макар и различен, начин.

Тя осигурява независимост и мобилност на засегнатите и подновява качеството им на живот. Практикуващите тази професия са експерти в социалните, емоционалните и физиологичните влияния на различните заболявания и травми. Този метод на лечение ни кара да погледнем живота с други очи и да се замислим за неща, за които досега не сме си давали сметка. Техниката и ерготерапията си взаимодействат в името на хората и техните проблеми. Тази взаимовръзка е силна и търси непрекъснати преобразования и усъвършенстване. Колкото повече техника и помощни средства се използват, толкова повече възможности се откриват за подобряване на стандарта на живот на възрастните и децата с увреждания. Адаптираната техника в ерготерапията не е просто техника, тя е необходимост. Благодарение на нея се улеснява животът на лицата, които имат определен вид ментален, физически или психически проблем. Всеки един от нас е наясно, че техниката е „мързелив” начин за изпълняване на дадена дейност.


Животът е кръговрат и не се знае как ще се завърти и какво ще последва от това. Понякога се случва така, че хората стават зависими от техниката, за да коригират начина си на живот. Но когато това се прави в името на пълноценност и отдаденост, тя е оправдан вариант. Тя, техниката, е животоспасяваща от гледна точка на работоспособността. Ето и конкретен пример – човек инвалид, обездвижен в долната част на торса след инцидент. Според общоприетите представи, той не би могъл да твори и живее с подобен проблем. Това изобщо не отговаря на истината. Всичко е поправимо, стига да има желание и възможност да постигне тази цел. А връзката е ерготерапията. Тя приспособява или средата, или човека към нея. Благодарение на специални инвалидни колички, адаптирани средства, човекът продължава живота си по малко по-различен, но пълноценен начин. Хирургът от снимката е описаният пример. Той е парализиран, но благодарение на силната си воля и охота и с помощта на специализирана инвалидна количка, продължава да спасява човешки животи и прави хората щастливи. Това навежда на мисълта: „Няма невъзможни неща, а само пропуснати възможности!”. Животът е като река. Тя може да бъде буйна, бърза и динамична, но бива и спокойна. Животът предлага непредвидени събития, които не могат да бъдат поправени, но могат да бъдат подобрени и използвайки възможностите на техниката, хората да продължат да правят нещата, които обичат, макар и с по- различни средства. Затова въпреки проблемите, които имате, никога не се предавайте да постигате нещата, които силно желаете! Защото няма недостижими цели, всичко е изпълнимо, стига да го искаме силно и да положим усилие за него!

Катя Петрова

Общо
Ерготeрапия дава шанс за пълноценен живот
Заглавие
Ерготeрапия дава шанс за пълноценен живот
Описание
Ерготерапия дава надежда на хората, срещащи затруднения в своя заседнал и еднообразен живот, да извършват ежедневните си дейности по по-лесен, макар и различен, начин.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker