Новини

Безплатни скринингови изследвания и консултации в „МБАЛ – Русе”

Центърът се намира в Терапевтичен блок

Безплатни скринингови изследвания и консултации в „МБАЛ - Русе”.
Безплатни скринингови изследвания и консултации в „МБАЛ – Русе”.

Специализираният екип на Центъра по клинична невропсихология и дементология от „МБАЛ-Русе” АД организира през този месец безплатни скринингови изследвания и консултации на пациенти с нарушения на паметта, със затруднения при справяне с ежедневните си дейности и с дементни прояви. Изследванията ще се състоят на 8 юли и на 22 юли.
Невропсихологията е нова интердисциплинарна наука на границата на неврологията и психологията. Тя се изучава, защото Невропсихологията използва модели за корови увреждания и нарушени висши корови функции, за да разберем как функционира човешкия мозък. При здрав мозък има информация от тяхното обобщено действие и отделните звена е трудно да се разберат. Когато има увреждане на част от кората се променят някои психични функции и то по много специфичен начин, в зависимост от зоната на увреждането. Изучаването на дефектиралата информация е по модел на неврологичната патология, за да се разбере как е организирана мозъчната дейност и за диагностика в зависимост от увреждането. Поставя се невропсихологична диагноза.
Има основно 2 направления в НП: те са противоречиви едно на друго-Локализационизъм и Антилокализационизъм.
Според локалозационизма всяка отделна психологичната функция е свързана с работата на точно определен участък от мозъка. Цялата кора се разглежда като съвкупност от разллични центрове. Нарушението в центъра води според Вернике и Брока до необратимо разпадане и загуба на конкретна функция. Според антилокализационните представители разглежат кората като еднородно цяло, при което всеки участък от него е равностойно свързан с всяка една психична функция. Всички структури заедно работят при реализиране на дадена на психична дейност. Затова всяка психична способност според това направление е свръзана с целия мозък и затова всяка увреда в него, независимо къде, води до нарушение във всички функции.
По данни от епидемиологично проучване, представено през 2008 г., България има 100 000 болни от деменция, като от тях около 40 000 са засегнати от болестта на Алцхаймер.
Центърът се намира в Терапевтичен блок (стара сграда) на МБАЛ-Русе АД, III етаж, Диагностично-консултативен блок – кабинет № 8.
Желаещите могат да се запишат на тел.: 082/887 388.

Общо
Безплатни скринингови изследвания и консултации в „МБАЛ - Русе”
Заглавие
Безплатни скринингови изследвания и консултации в „МБАЛ - Русе”
Описание
Центърът се намира в Терапевтичен блок
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker