Новини

Щастието е заразно, според ново проучване

Депресията в юношеството е свързана често със сърдечно-съдови заболявания

Щастието е заразно, според ново проучване.
Щастието е заразно, според ново проучване.

Ако живеем с добро настроение и се заобикаляме с добри приятели, можем да разчитаме на най-добро здраве, показва едно ново проучване, публикувано във вторник в сборника „Бюлетин на кралското общество: Биологични науки“.
Изследователи от университета на Уоруик и университета в Манчестър, Великобритания, са прегледали данните на общо 2000 американски тийнейджъри, получени при национално изследване на здравето на подрастващите. Били използвани методи, подобни на тези, които учените обикновено използват за проследяване на разпространението на болести. Така те са били в състояние да проследят как се разпространяват настроенията между тийнейджърите, вкл. и чрез техните социални мрежи.
Резултатите показват, че тези, които имали повече приятели с положителни настроения, много по-рядко били изложени на риск да развият депресия. Ако пък някои от тинейджърите вече имали депресия, те се възстановявали много по-бързо, ако приятелите им са добри и весели. Това, което ние открихме, е, че ако имат достатъчно приятели, които не са депресирани, в здравословно настроение, младежите могат да намалят наполовина вероятността да развият депресия или да удвоят вероятността да се възстановят от нея за период от шест до дванадесет месеца, времето, през което протече проучването, казва съавторът му Томас Хаус, старши преподавател в школата по математика в университета в Манчестър пред CBS News.
Освен това изследователите са открили нещо много интересно и обнадеждаващо- че приятелите, които страдат от депресия, не въздействат на психичното здраве на приятелите около тях.
Няма негативен ефект за приятелство, казва Хаус пред новинарския канал. „Вашите депресирани приятели не ви поставят в по-голям риск. Всъщност вие може да им помогне да се възстановят, завършва той.
Световната здравна организация изчислява, че повече от 350 милиона души от всички възрасти страдат от депресия по целия свят. Специалистите са стигнали до извода, че депресията в юношеството е тясно свързана със сърдечно-съдовите заболявания. Експерти от Американската сърдечна асоциация анализирали данни от няколко различни проучвания, които са проведени през последните няколко години. Според тях тинейджърите, които са развили депресия и биполярно разстройство, попадат в групата със завишени рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.
Много лекари смятат, че главният виновник за депресията при подрастващите е смартфонът. Изследвания доказват, че „умният телефон“ води до безсъние при тийнейджърите. Става ясно, че непрестанното разглеждане на снимки и клипове на по-слаби, по-успели приятели и познати, висенето във Фейсбук и не на последно място онлайн игрите, сериозно влошават здравето на подрастващите. Учените са на мнение, че използването на мобилни телефони преди сън трябва да бъде ограничено до минимум от родителите.

Общо
Щастието е заразно, според ново проучване
Заглавие
Щастието е заразно, според ново проучване
Описание
Депресията в юношеството е свързана често със сърдечно-съдови заболявания.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker