Деца и родителиНовини

Главоболието при децата може да доведе до депресия

Главоболието при децата може да доведе до депресия
Главоболието при децата може да доведе до депресия

Над 30% от децата  на възраст между 6 и 8 години страдат от главоболие, показват изследвания. При повечето от тях главоболието няма сериозна първопричина, но може да доведе до депресия. Понякога е и в резултат на високо кръвно налягане при малчуганите. С течение на времето при по-голямата част от тях главоболието отпада  от самосебе си. Установено е, че при половината от децата с мигрена, тя изчезва спонтанно с напредването на възрастта им. Все пак, ако в семейството е налице фамилна обремененост към мигренозно главоболие, то почти сигурно е, че главоболието на детето е  с подобен произход, твърдят лекари.

Симптомите на главоболие при децата с високо кръвно налягане са същите, както при възрастните. Поради по-лабилната си психика обаче, децата са по-склонни към депресивни състояния. Затова е от голямо значение навреме да се открият и отстранят първопричините  за главоболието им.

Мигренозното главоболие при децата има по-различни симптоми от тези при възрастните. Те се изразяват под формата на тупкаща болка в слепоочията, треска, ускорен пулс, коремни болки, повръщане, обща замаяност. Спонтанната болка може да е от двете страни на главата и да продължи около половин час. Израз на подобно главоболие може да бъдат прекомерната сънливост и честото прозяване. Като причина за появата им могат да бъдат консумацията на сладки снаксове, шоколад, хотдог, а така също психическото напрежение и стресът. Ако детето страда често от главоболие, е наложително да го заведете на лекар. Той ще се погрижи  да го прегледа и да попита за евентуална фамилна история на заболяването. Освен това, детето може да бъде насочено към лекари-специалисти, като очен лекар, алерголог, невролог или специалист по уши нос гърло. Родителите е добре да наблюдават детето си  кога, при какви обстоятелства и за колко време получава главоболие. Данните следва да се записват в дневник за наблюдения, като е добре да се обхванат два или повече случая на главоболие.

Валентина Караджова

Общо
Главоболието при децата може да доведе до депресия
Заглавие
Главоболието при децата може да доведе до депресия
Описание
С течение на времето при по-голямата част от тях главоболието отпада от самосебе си, но понякога води до депресия
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker