Новини

УМБАЛ „Пълмед“ стартира безплатен скрининг за хепатит С

Важно е обаче хората да са информирани за начините на предаване на вируса, за да може да се предпазят навреме от заразяване

УМБАЛ "Пълмед"
УМБАЛ „Пълмед“ стартира безплатна скринингова кампания за ранно откриване на хепатит С.

УМБАЛ „Пълмед“ стартира безплатна скринингова кампания за ранно откриване на хепатит С. Тя ще се извърши от 15-ти август до 15-ти септември без предварително записване в Лабораторията по клинична микробиология, намираща се в ДКЦ „Пълмед“. Изследванията за наличието на вируса ще се осъществят посредством скринингови бързи тестове, за направата на които е необходима капка кръв от пръста. Приемът на храна или течности не влияят на резултата, който е готов за 15 минути. При позитивен резултат е задължително да се извърши консултация със съответния специалист, за да се установи дали се касае за минала или актуална инфекция.
„Ако тест лентата покаже положителен резултат за наличие на вирус на хепатит С е необходимо задължително да се обърнете към специалист гастроентеролог, който да Ви назначи допълнителни изследвания за репликацията на вируса – HCV RNA и генотипизацията му. В зависимост от резултата на пациента трябва да се извърши биопсия на черен дроб, за да се стадира чернодробното заболяване и да се прецени последващото поведение. В наши дни разполагаме с медикаменти-директно действащи агенти, които ерадикират (унищожават) вируса от клетката в около 95% от случаите, дори и при пациенти с начална цироза. Важно е обаче хората да са информирани за начините на предаване на вируса, за да може да се предпазят навреме от заразяване. То се случва най-често по кръвен път– чрез кръвопреливане, замърсени инструменти и при венозни наркомании“, коментира д-р Никола Боянов, завеждащ отделение по гастроентерология в УМБАЛ „Пълмед“.
За повече информация: 032 607349;032 607308;032 607300. При повишен интерес кампанията ще бъде удължена! Тя се осъществява в партньорство със Сдружение за борба с хепатита ХепАктив.
Сдружение ХепАктив е основано от група пациенти през 2009 г. в гр. София. Работят активно в подкрепа на всички засегнали от болестта „хепатит“, пълноправни членове на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA) и на Световния Хепатитен Алианц (WHA).

Общо
УМБАЛ „Пълмед“ стартира безплатен скрининг за хепатит С
Заглавие
УМБАЛ „Пълмед“ стартира безплатен скрининг за хепатит С
Описание
Важно е обаче хората да са информирани за начините на предаване на вируса, за да може да се предпазят навреме от заразяване.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker