Новини

Как мобилните телефони нарушават нашия сън?

Как мобилните телефони нарушават нашия сън
Как мобилните телефони нарушават нашия сън?

Нарушението на човешкия сън е проблем за много от нас.

Докато се борите, за да останете будни на работните бюра и се оплаквате на вашите приятели, замисляли ли сте защо не можете да си набавите пълноценен сън през нощта. Много вероятно е мобилните устройства да имат голяма вина за това и да са причина за нашата ненаситна жажда за кофеин и за подпухналите червени очи.
Според проучванията осем от всеки десет души държат мобилните си телефони в близост, докато спят и приблизително половината от нас използват мобилните телефони като будилник. За съжаление, изследванията показват, че в случай, че спите в близост до телефона си или използвате мобилното устройство преди сън, това може да повлияе на качеството на вашия сън.
През последните години много изследвания установяват, че мобилните устройства влияят върху качеството и продължителността на съня, както и влошават способността на организма за подмладяване и за самовъзстановяване и дори предизвикат проблеми като безсъние (инсомния).

Мобилните устройства и нарушенията на съня

Човешките същества спят в 5-етапен цикъл като всяка фаза изпълнява различна функция и е от съществено значение за общото благосъстояние и здраве. Първите два етапа на съня са по-леки. Трети и четвърти етапи са по-дълбоки фази на съня, когато тялото започва да възстановява мускулите, костите и кожата. По време на последния етап активността на мозъка се увеличава, паметта се възстановява и подобрява, а сънищата стават все по-живи.
Според учените, обширната популярност на мобилни устройства може да доведе до голям ръст в случаите с нарушения на съня, което се дължи на факта, че светлината, излъчвана от устройствата може да повлияе на организма. Научните изследвания установяват, че използването на мобилно устройство в рамките на два часа преди сън може да предизвика сериозни здравословни проблеми.
Светлите цветове на висококачествените модерни телефони пречат на естествения ритъм на организма, като заблуждават мозъка, че все още е ден. Светлината стимулира клетките в ретината – областта на окото, която предава информация към мозъка – информираща ни колко е часът. Този процес контролира освобождаването на кортизол (основен компонент от дневния хормонален цикъл, известен като „цикъл на деня и нощта“) и мелатонин (хормон на съня). Според скорошно проучване, два часа излагане на светлина от мобилни устройства може да потисне производството на мелатонин с около 22 %.

Как някои видове светлина влияят върху съня?

Изследване, проведено в САЩ открива, че устройства като смартфони, таблети, лаптопи отделят между 30 и 50 лукса средно – приблизително половината от светлината на обикновена електрическа крушка. Предварителните доклади показват, че това конкретно ниво на излъчване на светлина е достатъчно за нарушаване на циркадния часовник (нашият вътрешен биологичен часовник), потискайки производството на мелатонин.
Докато телефоните и таблетите не са толкова ярки като електрическа крушка, те излъчват определен вид светлина, която засяга съня – синя светлина. Епифизата – малък орган в мозъка – започва да освобождава мелатонин няколко часа преди да си легнете. Този хормон прави съня „по-привлекателен“ чрез намаляване на бдителността, но светлината (особено синята светлина) може да попречи на епифизата да освобождава нужния хормон, като по този начин отблъсква съня. Приготвянето за сън с вашия лаптоп, таблет или смартфон в ръка, се оказва, че не е никак добра идея, ако търсите здрав и дълбок сън за през нощта.
Изследванията във връзка със синята светлина, излъчвана от мобилните устройства и държаща хората будни, водят до откриването на фоторецептор, наричан Меланопсин, открит наскоро в ганглийните клетки на ретината, които са чувствителни към синя светлина. Експерименталните изследвания установяват, че хората, използващи мобилни устройства преди лягане, страдат от лош сън.
Въздействието на синята светлина е още по-значително при тийнейджърите, които са по-уязвими към последиците от светлината, отколкото възрастните. Причината за това е, че техният циркаден ритъм естествено се измества по време на подрастване и те се чувстват по-активни до по-късно през нощта. Пускането на видео игра, телевизионно шоу или използването на телефона точно преди лягане може да бъде достатъчно, за да намали сънливостта за още един час или два, което особено затруднява ранното ставане на следващата сутрин.

Как да подобрите съня си, намалявайки ползването на мобилни устройства?

Резултатите от различни научни изследвания стигат до извода, че около 68% от нас спят на ръка разстояние от своите смартфони. Това е така, защото съвременните телефони имат развлечения, фенерчета, часовници и други екстри, които са се превърнали във важна част от нашето ежедневие. Науката обаче показва, че най-доброто нещо, което сме в състояние да направим за нашия добър сън и съответно за нашето здраве, е да изнесем мобилните устройства от спалнята.
Подмяната на вашия смартфон с истински будилник може да бъде от решаващо значение за по-дълбок и по-здравословни сън през нощта. Когато тръгнете към спалнята, оставете телефона си включен за зареждане в друга стая, като по този начин не се подлагате на вредната синя светлина.
Истината е, че намаляването на излагането на светлината, излъчвана от мобилните устройства и борбата с потискането на мелатонина, започва с избягването на използването на тези устройства преди лягане. За съжаление, това се оказва доста трудна задача и за това ви препоръчваме следното – ако трябва да използвате вашите мобилни устройства преди лягане, можете да намерите допълнителна информация в тях, за да намалите силата на синята светлина в настройките на телефона и да се придържате към другия край на спектъра – с жълта, оранжева и червена светлина.
За да намалите вредните емисии, излъчвани от мобилните телефони, лаптопи, компютри и телевизори, препоръчваме ви да използвате иновативното средство Неутроник.

Сладки сънища

Тъй като все повече хора избират електронни устройства за забавление, комуникация и четене, негативните последствията върху здравето продължават да растат. През последните петдесет години се наблюдава значителен спад в средното качество и продължителност на съня. Въпреки това, не забравяйте, че правилното количество и качеството на съня е от съществено значение за нашето оптимално физическо и психическо здраве.

Източник: https://poznanieto.com/

Общо
Как мобилните устройства нарушават нашия сън?
Заглавие
Как мобилните устройства нарушават нашия сън?
Описание
Нарушението на човешкия сън е проблем за много от нас.
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker