Деца и родителиНовини

Имунен дефицит – що е то?

Заболяването не е заразно, в България се диагностицира едва от година

Какво е имунен дефицит обясни проф. Елисавета Наумова
Какво е имунен дефицит обясни проф. Елисавета Наумова

 

Все повече хора в България и по целия свят страдат от имунен дефицит. У нас статистиката е 1 на всеки 2000 души. Това заяви на пресконференция проф. Елисавета Наумова, председател на Българска асоциация по клинична имунология, национален консултант по клинична имунология и началник на Клиника по клинична имунология в УМБАЛ „Александровска“. Според нея проблемът не бива да се подценява. За съжаление относно децата, се усеща неглижиране на имунния дефицит, защото родителите си казват – нормално е да боледува, нали ходи на детска градина/ясла.
Едва от 6-7 години е започнало регистрирането на пациенти с рядкото заболяване у нас. В момента има 126 пациента има в страната ни.
Имунният дефицит е група заболявания, които се увеличават непрекъснато като брой. Те са нарастващ здравен проблем, който може да засегне всички възрасти. Имунният дефицит може да доведе до тежки животозастрашаващи инфекции и дори фатален край за пациенти в ранна възраст. Заболяванията биват над 250 вида и са наследствени.
Можем да диагностицираме сравнително и по-рано пациентите с имунни дефицити и да предложим адекватна терапия, която е възможна по цял свят от десетки години, но в България става факт от началото на 2013 г., обясни проф. Наумова. Пред нас стои предизвикателството да информираме обществото, лекарите, специалистите, които имат отношение към тези пациенти, както и институциите, отговорни за опазването на здравето, добави тя.
Съществува клинична пътека за лечение на пациенти с имунен дефицит, както и възможност за домашно лечение с медикаменти, отпуснати от НЗОК.
Отец Стоил Лазаров, председател на Българска асоциация на хора с първични имунни дефицити, който самият е пациент от това заболяване от 20 години, обясни, че пациентите, които искат да се лекуват са подобрили качеството си на живот и боледуват по-рядко. Заболяването не е заразно, но болниците се притесняват да споделят, че страдат от него, сподели отец Лазаров.
Председателят на Националния алианс на хора с редки болести Владимир Томов коментира, че много неща са се променили по отношение на редките болести към по-добро, въпреки това най-големият проблем за редките болести остава липсата на информираност.
Александър Панушев – председател на „Химимпорт“ АД подчерта факта, че до преди 20 години заболяването е било неглижирано дори и в САЩ, където от него са си отивали деца на 15 години. Болните не са заразни и не бива да бъдат пренебрегвани, каза той.
До месец – два в „Александровска“ болница ще бъде открит център за имунния дефицит, който ще бъде един от първите в Източна Европа. Предвижда се в него да бъдат обучавани лекари и пациенти, които да бъдат учени как да живеят с тази болест. Основната му цел е да създаде информираност на обществото. Засега дейността на центъра ще бъде със срок от 3 години. Като, според специалистите след тези 3 години процесът на информираност ще тръгне от само себе си. Освен това, в центъра ще има възможност да се право неонатален скрининг, който ще установява дали новородените деца страдат от заболяването.

Общо
Имунен дефицит - що е то?
Заглавие
Имунен дефицит - що е то?
Описание
Все повече хора в България и по целия свят страдат от имунен дефицит.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker