Новини

Сложната връзка между депресията и социалните мрежи

Средно, участниците проверявали социалните мрежи по 30 пъти всяка седмица, за малко повече от един час на ден

Социални мрежи.
Колкото повече време младите хора прекарват използвайки популярните социални мрежи, толкова по-голяма е връзката с депресията, сочи ново проучване.

Колкото повече време младите хора прекарват в популярните социални медии, толкова по-сложна е връзката с депресията, сочи ново проучване.
Откритието е резултат от изследване, в което участват близо 1800 мъже и жени на възраст между 19 и 32 години, което се опитва да разбере за взаимоотношението между депресията и социалните мрежи.
Но дали по-голямо участие на социалните медии действително насърчава депресия? А може би хората, които вече са депресирани просто е по-вероятно да се насочват към социалните медии? „Възможно е, хората, които вече са с депресивни симптоми да използват социалните медии повече, може би защото нямат нужната енергия или силата да се включат в преките социални отношения“, казва старши авторът на изследването д-р Брайън Примак. Той е директор на Центъра за изследване на медиите, технологиите и здравеопазването в Университета в Питсбърг.
„Увеличеното използване на социалните мрежи може да доведе до по-депресивни мисли“, добавя Примак. „Например, хората, които използват много социалните медии може би чувстват, че не живеят според идеализираните представи за живот, които другите хора демонстрират в своите профили. Това явление понякога се нарича „Facebook депресия.“
Авторът на изследването също така изтъква, че е възможно да има „порочен кръг“, в който депресираните се обръщат към социалните мрежи, но депресията им се влошава. Изследването само показа асоциативна, а не причинно-следствена връзка между използването на социалните платформи и депресията. „Това, което ние открихме, са само общите тенденции за цялото население. Не всеки човек, който ги използва по-често изпада в депресия „, подчертава Примак.
„В действителност, със сигурност има много групи от хора, които наистина намират утеха и намаляват депресията си чрез социалните медии“, добавя той. „Въпреки това, общите констатации на новото изследване сочат, че на ниво население, по-голямото използване на социалните медии и депресията са взаимно свързани.“
Примак и колегите му докладват за техните констатации в априлския брой на списание „Депресия и тревожност“. Изследването е финансирано от Американския Национален Институт по Здравеопазване.
В проучването, учените използвали въпросник, който отчитал времето, което участниците прекарвали в 11-известни социални платформи: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine и LinkedIn.
Екипът е открил, че средно, участниците проверявали своите профили в тези платформи по 30 пъти всяка седмица, за малко повече от един час на ден.
Допълнителното тестване разкрило, че около една четвърт от участниците се оказали с висок риск от депресия.
Когато моделите на социалните медии били съпоставени със състоянието на депресия, изследователите открили, че тези, които са използвали социалните мрежи най-много, са били около 2,7 пъти по-депресирани, отколкото хората, които използват такива форуми по-малко.
Констатациите издържали дори след отчитането на възрастта, пола, расата, състоянието на връзката, и икономическия и образователен статус. Изследователите предполагат, че за да се върви напред, лекарите могат да направят така че да проучат навиците на депресираните пациенти в социалните медии.
Джо Байер, кандидат доктор по комуникационни изследвания в Университета на Мичиган, не иска да прави твърде прибързано заключение от резултатите от изследването. „Аз съм изненадан от размера на ефекта, за който авторите съобщават, но скептичен относно използваните мерки и анализи“, казва той. Например, Байер отбеляза, че усилията да се направи оценка на последиците от използването на социалните медии единствено въз основа на времето, което хората прекарват онлайн, може да доведе до „неточни“ и по-нюансирани констатации.
Той също така изразява скептицизъм относно „всякакви последици за причинно-следствената връзка,“ когато става въпрос за риска от депресия и използването на социалните мрежи. „Като такива,“ допълва Байер, „има много повече работа, която трябва да се свърши, за да се създаде надеждна връзка между социалните медии и депресията.“

Общо
Сложната връзка между депресията и социалните мрежи
Заглавие
Сложната връзка между депресията и социалните мрежи
Описание
Средно, участниците проверявали социалните мрежи по 30 пъти всяка седмица, за малко повече от един час на ден.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker