Хранене и спорт

Пробиотици – могат да се използват срещу депресия

Живи бактерии можем да намерим в киселите млека, айряна, комбучата и киселото зеле

Това, което човек яде може да окаже голямо влияние върху това как се чувства емоционално.
Това, което човек яде може да окаже голямо влияние върху това как се чувства емоционално.

Това, което човек яде може да окаже голямо влияние върху това как се чувства емоционално.
Диета, богата на пробиотици – които подпомагат растежа на „здравословни“ бактерии в червата – стимулира здравето на храносмилателната система и дори може да подобри имунната система на човека. Но сега все повече доказателства сочат, че чревните бактерии могат да окажат значително влияние върху функциите на мозъка и психичното здраве.
Пробиотиците са живи бактерии и дрожди, които могат да бъдат намерени в тялото на човека, както и в добавки и храни, получени чрез ферментация с живи активни култури като някои кисели млека, гъбата комбуча, киселото зеле, кимчи, и айрян. Тези „добри“ бактерии са известни с това, че насърчават здравето на храносмилателната и имунната система а изследователите също така са достигнали до извода, че те могат да са от полза и за психичното здраве но човека.
Преди разглеждана като незначителна идея, сега все по-голям брой учени се интересуват от пробиотици и пребиотици като потенциални лечения за тревожност, депресия и други психични проблеми. За това е интересно, че при ново проучване на Университета в Лайден, учените открили, допълнителна подкрепа на тази идея: те съобщават, че сред 40 здрави доброволци, тези, които са били подложени на третиране с пробиотик в продължение на четири седмици показват спад в негативните мисли и чувства.
За проучването, изследователите прилагат пробиотици, които съдържат различни видове бактерии – на 20 здрави участници всеки ден в продължение на четири седмици. Останалите 20 участника са получили плацебо. В началото на изследването и след това отново след месец участниците попълват въпросник , за да се разбере каква чувствителност имат към депресия.
Участниците, които пиели пробиотиците били значително по-малко подотливи на тъжни настроения. Подобряването на баланса на здравословни бактерии в червата, като че ли има защитен ефект срещу мислите, особено обсесивно негативното мислене, което често е знак за депресия.
Учените все още не знаят как пробиотици влияят и намаляват тъжното настроение, но е възможно да повишават нивата на триптофана, неврохимикал, който създава настроението, намиращ се в червата. „Безспорно, трябва да бъдат извършени допълнителни изследвания,“ казва водещият автор на изследването, д-р Лоренца Колцато от Лейдън Унивърсити пред The Huffington Post. „Но надеждата е, че пробиотичните добавки могат да работят като потенциална и ефективна превантивна стратегия срещу депресията.“
Увеличаване на здравословни бактерии в червата може да бъде ефективен начин за лечение на тревожност. В едно скорошно изследване, учените от университета в Кеймбридж са намерени кратък курс с пребиотици – несмилаеми хранителни фибри, които действат като храна за добрите бактерии – да имат анти-тревожен ефект, но и да намаляват емоционалните реакции на субектите към негативни стимули.
„Много е вероятно, тези съединения да ви помогнат да управлявате психично заболяване“, споделя водещият автор на изследването, невробиологът д-р Филип Бърнет. „Те могат също така да се използва, когато има метаболитни и / или хранителни усложнения при психични заболявания, които могат да бъдат причинени от продължителна употреба на сегашните лекарства.“

Общо
Пробиотиците – могат да се използват срещу депресия
Заглавие
Пробиотиците – могат да се използват срещу депресия
Описание
Живи бактерии можем да намерим в киселите млека, айряна, комбучата и киселото зеле
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker