НовиниСпециалистите за АкваСорсХранене и спорт

Гладен ли е ситият човек?

Цвети Хинкова
Цвети Хинкова

В днешните развити общества хората обикновено са сити. Но дали това е достатъчно? Гладен ли е ситият човек /както казва Ели Хорозова/? Ето, това е въпросът, на който биологът Цветана Хинкова отговори в петък по време на лекцията си в Русе „Здраве и хранене”.
Може да изглежда парадоксално, но пълният стомах съвсем не значи, че нашите клетки не гладуват, казва тя. Ако с храната не им доставяме нужните витамини, минерали и ензими, те остават незадоволени, техните функции се нарушават и организмът започва да боледува. Като биолог Цвети напълно споделя разбирането на древния лечител Хипократ, че храната е нашето лекарство, а лекарството- наша храна.
Затова нейният съвет е:
– Ограничете мъртвата (преработената, сготвената ) храна
– Винаги консумирайте биоактивните (живи) храни – плодове и зеленчуци, за предпочитане сурови
– Включвайте в менюто си биогенните храни – мед, кълнове, сурови ядки, коластра, микроводорасли
Ще попитате за какво са ни някакви суперхрани и хранителни добавки, когато разнообразната трапеза може всичко да ни осигури? За съжаление истината е, че храната, която днес намираме в супермаркетите, обикновено не може да удовлетвори нуждите на организма от разнообразни витамини и минерали. Замислете се, дали бананите от Еквадор, които се берат зелени, за да стигнат до нас, притежават всички качества, които са ни необходими? Ами доматите, които узряват, без да видят слънце, понякога даже без почва, но с голямо количество изкуствени торове? Пестициди, консерванти, ГМО – всичко това замърсява нашата храна. Затова в крайна сметка се налага да прибягваме до хранителни добавки и суперхрани- естествени продукти, но от екологично чисти райони, приготвени щадящо, така че в състава им да се запазят максимално всички полезни вещества, обяснява Цвети.
Тя отваря малка скоба за да ни запознае с един факт, който производителите на зърнени култури премълчават- че генномодифицираните пшеница, соя, царевица например се съдържа глиадин, вещество към групата на опиатите . Този вид протеин влияе на мозъка и стимулира апетита, подчертава Цвети. Тя обръща внимание и на друг проблем – на ксеноестрогените, химически вещества, които като попаднат в тялото, наподобяват действието на женските полови хормони. Ксеноестрогените са опасни, защото водят до токсични, мутагенни и карциномни изменения. Съдържат се в пластмасовите опаковки, в горивата, в пестицидите и така индиректно попадат в организма ни.
Човек трудно може да се опази от всичко това, но пък като използва суперхрани и хранителни добавки, може да се детоксикира и да си набави всички онези вещества, които не му достигат, да балансира организма си.
Всички продукти на „АкваСорс” са подходящи за тази цел, а главното, което трябва да се знае за тях, е, че са изцяло природни, чисти и свойствата им са запазени.
Царицата в списъка на „АкваСорс” са кламатските микроводорасли АФА. Защо са суперхрана? Биологът Цвети , която с очите си е видяла дома на тези водорасли, които са на 3,5 млрд. години, толкова, на колкото се смята, че е и животът на земята, разказва, че те са с изключително проста структура, могат да ни доставят всички полезни вещества, от които имаме нужда. При това те са в такава форма, че организмът ни ги усвоява на 100 %. Повече няма да говорим за „АкваСорс” продуктите, защото който се интересува, може да прочетете всичко по темата в специалната ни рубрика.
За тези, които не са присъствали на лекцията на Цвети Хинкова обаче, ще споделим нейната формула за добро здраве:
– Чист въздух, чиста вода, чиста храна, чисти мисли и движение!
Здравният статус на всеки човек е резултат от 3 взаимносвързани и обуславящи се състояния: физическо, емоционално и социално. Само едно от тях да не е наред, хармонията на цялото се разрушава. Така че послушайте съвета на Цвети и се погрижете за 3-те елемента, който формират вашето благосъстояние.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker