Новини

Какво трябва да знаем за алергиите

Кръвните тестове – най-сигурният начин за диагностика на алергията

Алергиите към храни най-често са свързани с консумация на мляко, яйца, пшеница, ядки, риба, морски дарове, соя.
Пролетта е времето на алергиите. Заради полените и цъфтежа на растенията алергиите се обострят.

Пролетта е времето на алергиите. Заради полените и цъфтежа на растенията алергиите се обострят. Затова е време да поговорим за алергиите. Един от всеки четирима души страда от алергия, но не всеки се консултира с лекар и получава точната диагноза. Това нарежда алергиите сред най-нелекуваните заболявания в света.

Какво представлява алергията? Това е заболяване, свръзано с нарушение във функционирането на имунната система, което води до свърхреакция към обикновено безвредни за организма субстнации, наречени алергени. При повечето хора алергията може да се прояви с леки, дискретни оплаквания, при други алергичната реакция може да е по-сериозна. Симптомите могат да варират от леко парене на очите, кихане, ринит, сърбежи в носа, гърлото и ушите, екзема до астматични пристъпи, повръщане, диария или дори до алергичен шок, който може да доведе до летален изход.
Видове алергии
Алергиите може да бъдат предизвикани освен от цъфтежа и полените на растенията от различни храни, химикали, в т.ч. лекарства, домашен прах, ужилвания от пчели и други насекоми, както и от космите на животни. Алергиите към храни най-често са свързани с консумация на мляко, яйца, пшеница, ядки, риба, морски дарове, соя. Има хора, които имат алергия към отровния бръшлян, към дъб, смрадлика и др. Обикновено става дума за растения, кито съдържат дразнещия маслен токсин урушиол. Той предизвиква алергична реакция при контакт с кожата, водейки до сърбящ обрив, който може да се появи до часове или няколко дни след излагане на алергена.
Проявите на алергията зависят от вида на алергена и възрастта на пациента.
В най-ранна детска възраст по-разпространени са алергиите от храни, особено към яйца и мляко. След тригодишна възраст по-често се срещат инхалаторните алергии, предизвикани от тревни и дървесни полени, птичи пух, домашен прах и др.
Чувствителността към алергени се променя по време на живота. Това че като дете сте имали котка или куче и сте нямали проблеми, не означава, че по-късно няма да развиете алергия към тези животни. С възрастта понякога алергичните оплаквания изчезват, а в други случаи се изострят.
Как да разберем към какво сме алергични?
За диагностицирането на алергичните реакции съществуват различни кожни и кръвни тестове. Най-лесно и точно може да се определи дали пациентът има алергия и каква чрез кръвен тест. Съвременните алергологични тестове дават информация за над 700 алергена. Имуноглобулин Е е белтък, произвеждан от човешкия организъм, който играе важна роля при алергичните реакции. Когато пациентът е алергичен към определно вещество, което по принцип е безвредно за човешкия организъм, имунната му система погрешно го тълкува като вредно и реагира срещу него. Тази реакция се изразява в образуване на имуноглобулин Е, така че в кръвта на алергичните хора се откриват повишени нива на този белтък. За всеки отделен алерген, тялото произвежда специфичен имуноглобулин Е. Кръвните тестове показват дали пациентът е алергичен и към кой алерген. Когато изследването е отрицателно, се изключва наличието на алергия и трябва да се търсят други причини за неприятните симптоми.
Лечението на алергиите трябва да се извършва под наблюдението на лекар, а предписанията му трябва да се спазват строго. Лечението винаги започва с изключване на алергена. Ако е храна, тя трябва да бъде изключена от менюто поне за 3 месеца, а след това постепенно да се въвежда.

Общо
Какво трябва да знаем за алергиите
Заглавие
Какво трябва да знаем за алергиите
Описание
Кръвните тестове – най-сигурният начин за диагностика на алергията.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker