Новини

Колективни тестове за COVID – 19 по инициатива на работодатели прави лаборатория „Здраве“

Над 60 са вече положителните резултати за COVID19 от двата вида кръвни тестове, отчетени за близо три седмици в лаборатория „Здраве“.

Над 60 са вече положителните резултати за COVID19 от двата вида кръвни тестове, отчетени  за близо три седмици в лаборатория „Здраве“. Както вече писахме, от средата на април русенската частна лаборатория започна да прави PCR- тестове, както и бързи тестове, на свой терен със своя апаратура. Към края на април бяха доказани 25 положителни проби за IgM-антитела и 35 за IgG антитела. За същия период четири от положителните тестове са потвърдени и с метода PCR.  Констатацията на лабораторните специалисти показва, че с всеки изминат ден броят на положителните IgG тестове  за антитела расте, което говори  за преминала инфекция от COVID19. Дали тези антитела ще ни предпазят и дали създаденият имунитет ще бъде траен, не  е ясно, но това е добър показател и говори, че има хора, които са преболедували  коварния вирус, категорична е д-р Розина Мирчева, управител и собственик на лаборатория „Здраве“.  Тя е убедена, че въпреки невинаги точния резултат, кръвните/бързите/ тестове трябва да се правят като масов скрининг на населението.

От една седмица лабораторията извършва  и т.н.  pool тестове, които са за групово изследване на 5 или повече човека за COVID19. Практиката показва на медиците, че оптималното число за групово изследване е пет човека, тъй като резултатите в случая са най-достоверни. При по-големи групи хора може да се отчетат грешни резултати, казва д-р Розина Мирчева. До момента лабораторията е изследвала няколко работнически колектива и продължава да прави pool тестове. Добрата новина е, че самите работодатели са инициатори за провеждането на този вид изследване и че те заплащат стойността им. Интерес към изследванията на лаборатория „Здраве“ проявяват и други градове. Лабораторните специалисти вече са направили бързи тестове на  общинските служителите от Свищов. В продължение на четири дни, групи от по 60 и повече човека, са се тествали на място в лабораторията. Успоредно с колективните изследвания,  тестването на хора със симптоматика или пребивавали в рискова епидемична обстановка, вървят и тестовете, направени по лична инициатива на граждани. До края на април са направени 235 бързи тестове за антитела и 44 PCR теста за COVID 19.

Валя Караджова

Общо
Колективни тестове за COVID - 19 по инициатива на работодатели прави лаборатория „Здраве“
Заглавие
Колективни тестове за COVID - 19 по инициатива на работодатели прави лаборатория „Здраве“
Описание
Над 60 са вече положителните резултати за COVID19 от двата вида кръвни тестове, отчетени за близо три седмици в лаборатория „Здраве“.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker