МедицинатаНовини

Лазер променя цвета на очите ни

Лечението е необратимо

Лазер може да промени за 20 секунди пигмента на кафявите ви очи.
Лазер може да промени за 20 секунди пигмента на кафявите ви очи.

Може би винаги сте мечтали да имате сини или зелени очи, но няма как това да се случи ако и двамата ви родители са с кафяви. Винаги съществува варианта да си купите от оптиката цветни лещи с желания от вас цвят. Но вече има и друг вариант. Американският лекар Грег Омир с помощта на лазер може да промени за 20 секунди пигмента на кафявите ви очи и да позволи постепенно те да станат сини. За да завърши всички клинични тестове обаче са му необходими още $ 750 000, съобщават от BBC News.
Компанията „Stroma Medica” е преценила, че за предоставянето на финансова помощ на тестовете са необходими освен парите и още 18 месечна продължителност от експерименти. Независими експерти офталмолози призоват обаче да се подходи към изпитанията с цялата сериозност на нещата, защото премахването на пигмента от очите може да доведе до сериозни проблеми със зрението.
Процесът на промяна на цвета на очите се осъществява чрез компютъризирана система за сканиране, която прави снимка на ириса и областта, в която ще бъде коригирана. Лазерът, използвайки собствения си шаблон, действа върху всяка точка на ириса като изгаря пигмента меланин.

Цялата процедура отнема само 20 секунди, на за да се постигне необходимия ефект действията се повтарят няколко пъти.
Цялата процедура отнема само 20 секунди, на за да се постигне необходимия ефект действията се повтарят няколко пъти.

Цялата процедура отнема само 20 секунди, на за да се постигне необходимия ефект действията се повтарят няколко пъти. „Ние използваме две честоти, които поглъщат тъмните пигменти, и така те се абсорбират напълно, така че няма опасност от увреждане на останалата част на окото,“ – казва откривателят на метода д-р Омир. Това, което се случва е, че лазерът затопля и променя структурата на пигментните клетки. Така организмът започва да разпознава тези клетки, като повредени и изпраща специални протеини, които смилат тъканта на молекулярно ниво. Ефектът е, че още през първата седмица след корекцията цвета на очите потъмнява като се променят неговите характеристики. За две-три седмици започва процес на „усвояване“ на увредените клетки и след още толкова – ирисът постепенно посинява.
Тук, естествено, трябва да отбележим, че тъй като пигмента меланин не се възстановява, лечението е необратимо. Като при всяка процедура и при тази могат да се открият противници на такива интервенции. Според очния хирург д-р Лари Бенджамин премахването на пигмента от очите може да предизвика фотофобия (болезнена чувствителност на очите към светлина) или диплопия (предметите да се виждат двойно). Това означава, че е невъзможно да се контролира количеството на входящата светлина.
Д-р Омир обаче твърди, че самата процедура премахва самият пигмент от повърхността на окото и пациентите с такава промяна на цвета няма да бъдат по-чувствителни към светлина, отколкото тези, които се раждат със сини очи. Според него хората с кафяви очи имат достатъчно пигмент в цялата очна ябълка, който всъщност си остава непокътнат. „В момента текат тестове по 15 различни процедури за проверка на сигурността преди и след корекцията на доброволци. Следи се тяхното състояние през първият ден, седмица, месец и след 3 месеца. До момента няма доказателства, за заболявания на очите им „- казва Омир.
И накрая да добавим, че лазерната терапия се използва широко за отстраняване на старчески петна и лунички по кожата.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker