Деца и родителиНовини

Стартира Кампанията за поставяне на силанти

От старта на програмата до днес са профилактирани 1884 деца, на които са поставени общо 6818 силанти

В рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата стартира Кампанията за поставяне на силанти (силанизиране на зъби) на деца от 6 до 8 годишна възраст.
В рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата стартира Кампанията за поставяне на силанти (силанизиране на зъби) на деца от 6 до 8 годишна възраст.

В рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата стартира Кампанията за поставяне на силанти (силанизиране на зъби) на деца от 6 до 8 годишна възраст. Тази година се провежда в периода 27 октомври – 30 ноември. Профилактичната манипулация е напълно безплатна за децата, изисква се само попълване от родителите на бланка за информирано съгласие.
Какво представлява силанизирането на зъба?
Това е поставянето на материал, който има за цел да предпази поникналите постоянни зъбки у децата. Става дума за главните дъвкателни зъби, това са шестите зъби. Те имат неравен релеф и именно той създава предпоставки за задържане на остатъци, образуване на плака и формиране на кариес. А тъй като точно тези зъби са център на дъвкателното налягане, тяхната евентуална загуба би довела до куп неприятни последици при развитието на детето.
Тези кампании по силанизиране на детските зъби датират от 2010 год, през настоящата 2015 година стартира вторият етап, т.е. на практика програмата се удължава до 2020 година.
За град Русе програмата по силанизиране също води началото си от 2010 г., като тогава са проведени микробиологични проучвания у деца с научна и практическа насоченост, а същинско силанизиране се извършва от 2011г. в определените кампанийни периоди (през есента, за време от около един-два месеца).
Ето някои данни, които научихме от д-р Цветанка Доганова, Управител на ,,Център по дентална медицина 1 – Русе” и координатор на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата за Област Русе:
От старта на програмата до днес са профилактирани 1884 деца, на които са поставени общо 6818 силанти. Само за тази година (от началото на кампанията до 24.11.) са силанизирани 336 деца с общо 1168 силанти. Най-широка тази дейност е била през 2013 год, когато са профилактирани 445 деца с 1571 силанти.
С цел обхващане на повече деца се работи и в почивни дни, по предварително изготвен график за време и място, а също така има изнесени акции в училищата: СОУ „В.Левски”, ОУ „Ол.Панов”-гр.Русе, СОУ,,В.Левски” гр.Ветово и др.
Родителите обаче се активизират едва в края на кампаниите, сподели д-р Доганова, а не би трябвало да е така, особено като се има предвид, че е предоставена информация за старта на втория етап на кампанията още през септември 2015г.
Въпреки всичко, оставаме с усещането, че колкото и да са на брой, децата с поставени силанти ще бъдат защитени от кариеси и ще растат здрави и с красиви усмивки.

Общо
Стартира Кампанията за поставяне на силанти
Заглавие
Стартира Кампанията за поставяне на силанти
Описание
От старта на програмата до днес са профилактирани 1884 деца, на които са поставени общо 6818 силанти.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker