Новини

Нагиздени лазарки наричаха за берекет на Централния пазар в Русе

Нагиздени лазарки наричаха за берекет на Централния пазар в Русе
Нагиздени лазарки наричаха за берекет на Централния пазар в Русе

На днешния празник – Лазаровден, по традиция домакинът на „Общински пазари” Кунчо Кунчев посрещна лазарки от Читалището при кв. „Средна кула“ с ръководител Веселина Маркова.

Накичени с пролетни цветя и пъстри народни носии, лазарките изпълниха песни и танци, като подариха на Кунчев автентична бъклица с руйно домашно вино, лично замесена погача, опечена на българска пещ и кошници с цветя.

Домакинът на „Общински пазари” Кунчо Кунчев посрещна лазарки от Читалището при кв. "Средна кула"
Домакинът на „Общински пазари” Кунчо Кунчев посрещна лазарки от Читалището при кв. „Средна кула“

За гостите на събитието беше представен специален етюд „Куленка на пазар” с пресъздаване на миг от живота на българката от стари времена, когато е идвала петъчен ден на пазар с родна и лична продукция. Много танци подариха будителите и радетелите на истинския български дух – самодейците от Читалище „Средна кула” и танцов клуб „Детелина”. Сладкарска работилница „Мадлена” впечатли всички с своите сладкарски шедьоври, като една от най-продаваните беше Лятната халва с плодове, какао и орехи. Всички присъствали се насладиха на ръчните Великденски изделия на изложителите, както и на био продуктите от Био магазин „Green Touch”.

„Вярва се, че в която къща пристъпят лазарки, тя ще е честита през цялата година! Преминали прага на Общински пазари – Русе, днес при нас пяха и танцуваха с цяла душа най-нагиздените и прекрасни лазарки, които винаги са добре дошли, за да поднесат обредния си ритуал, посветен на затоплящото се време, разцъфналите дървета, за здраве на стопанина, плодородието, берекета на всички – на търговци, клиенти и гости!”, сподели Кунчо Кунчев.

Общо
Домакинът на „Общински пазари” Кунчо Кунчев посрещна лазарки от Читалището при кв.
Заглавие
Домакинът на „Общински пазари” Кунчо Кунчев посрещна лазарки от Читалището при кв.
Описание
На днешния празник - Лазаровден, по традиция домакинът на „Общински пазари” Кунчо Кунчев посрещна лазарки от Читалището при кв. "Средна кула" с ръководител Веселина Маркова.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker